La votació oberta al públic és fins a les 23:59 hores (CEST) del 25 d'abril de 2024






21/03/2024

La Comissió Europea ha presentat els 27 finalistes de l'edició 2024 del Premi Europeu Natura 2000 (aquí). 

El guanyador de la votació pública serà guardonat amb el Premi dels Ciutadans Europeus. La votació està oberta fins a les 23:59 hores (CEST) del 25 d'abril de 2024. L'enllaç d'aquesta notícia mostra com fer-ho. 

El jurat d'alt nivell considerarà els finalistes i escollirà un guanyador de cadascuna de les cinc categories. Els guanyadors es donaran a conèixer a la cerimònia de lliurament dels premis Natura 2000 el 29 de maig de 2024, que s'organitza com a part de la Setmana Verda de la Unió Europea 2024.  

El Premi Europeu Natura 2000 premia l'excel·lència en la gestió dels espais Natura 2000 i mostra el valor afegit de la xarxa de conservar la natura per a les comunitats locals i les economies de la Unió Europea. 

Entre els finalistes hi ha: 
- El projecte BlueLab: un acord de custòdia per a la conservació del paratge marí Natura 2000 de l'Albera.  

El projecte pioner BlueLab dona suport a les autoritats competents en els seus esforços de conservació i promou la gestió comunitària en una zona de gran interès per la conservació: el Parc Marí Natura 2000 de l'Albera a Catalunya. El projecte està liderat per SUBMON (aquí més informació). 

L'any 2021, en el marc del projecte BlueLab, es va signar un conveni de custòdia marina entre l'Ajuntament de Llançà, la Generalitat de Catalunya i SUBMON per a una gestió eficaç de l'espai marí del paratge Natura 2000 l'Albera. L'acord tenia dos objectius principals:  
- Garantir el manteniment del bon estat ambiental a les zones ben conservades del jaciment de l'Albera, i restaurar el bon estat ambiental anterior de les zones degradades. 
- Implicar la comunitat local en la conservació de la zona, promovent un coneixement més profund de la biodiversitat marina i dels serveis ecosistèmics que ofereix.  

En un període de temps relativament curt (2021-2023), amb fons de SUBMON i subvencions de la Generalitat de Catalunya, el conveni de custòdia marina ha permès:  
- Cartografia i valoració de l'estat de les herbes marines de posidònia a l'Albera (30.000 m2). 
- Una prova pilot per restaurar les zones danyades per l'amarratge il·legal mitjançant la replantació de brots de posidònia arrencats per les tempestes (un nou mètode que no afecta les poblacions donants). 
- La cocreació i implementació d'un projecte de ciència ciutadana per al seguiment de la biodiversitat marina de la zona, en col·laboració amb organitzacions locals. 

L'acord de custòdia marina té una vigència de quatre anys i es pot prorrogar per quatre anys més. El sentiment d'apropiació que desenvolupen les comunitats locals és fonamental per a la continuïtat d'aquesta iniciativa, per a la qual ja està en marxa una recerca activa de fons i recursos. 

Font: Departament d'Acció Exterior i Unió Europea - 15 de març 2024.