Des de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural ens comuniquen la seva preocupació pel fet que, tot i la possibilitat de regularitzar els exemplars de porc vietnamita mantinguts en captivitat fins el gener de 2022, continuen aflorant de manera periòdica casos de tinença il·legal d’aquesta espècie, que a més afecten a molts ajuntaments, on els exemplars es troben sense cap mena de control sanitari, de benestar i de correcte confinament

Us traslladem la informació que ens ha fet arribar la direcció general per si és del vostre interès






05/04/2024

El porc vietnamita és inclòs dins el Reial decret 630/2013, de 2 d’agost, pel qual es regula el Catàleg estatal d’espècies exòtiques invasores. A Catalunya és vigent el Pla de gestió de control del porc vietnamita (Sus scrofa var. domestica raça vietnamita), elaborat com a resposta al l’impacte ecològic, econòmic i sanitari associat a la presència no regularitzada d’exemplars d’aquesta espècie al territori de Catalunya.

Els principals objectius d’aquest Pla de control són limitar la presència de l’espècie al medi natural i controlar els exemplars mantinguts en captivitat. Aquest Pla de gestió estableix els mètodes de control pels animals trobats en llibertat, així com les opcions per regularitzar el manteniment en captivitat d’exemplars obtinguts abans del 31 de març del 2019. Tot i què l’Estat va perllongar el període per regularitzar la tinença d’exemplars de porc vietnamita, aquest va finalitzar l’1 de gener de 2022.

Actualment, d’acord amb el Pla, existeixen únicament dues possibilitats:

- Sacrificar aquests animals.

- Cedir els animals a un Centre Habilitat que disposi d’autorització emesa pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural DACC (centres amb codi d’autorització HREI). A data d’avui, únicament existeixen quatre centres amb aquestes característiques i la seva capacitat per allotjar més exemplars és limitada. Arrel d’això, en aplicació del referit Pla, i atès el nombre elevat de noves comunicacions de tinença il·legal que encara rebem de manera periòdica, existeix la possibilitat d’habilitar particulars pel manteniment d’un màxim de dos porcs vietnamites, fent una prèvia cessió de la tinença a un Centre Habilitat i demostrant que es compleixen els requisits d’esterilització, vacunació i control sanitari, benestar i instal·lacions adequades pel seu manteniment. Aquest tràmit s’ha de fer a través d’una tramesa genèrica, adreçada a la Subdirecció General de Biodiversitat i Medi Natural, i en conformitat prèvia del Centre Habilitat amb codi HREI, en aquest enllaç.

Per qualsevol dubte abans de realitzar aquests tràmits, us podeu adreçar aquí, on us assessoraran al llarg de tot el tràmit.


Registre censal i identificació

Pel que respecta al registre censal d’animals de companyia a nivell municipal, cal que els ajuntaments notifiquin prèviament al DACC l’entrada d’exemplars de porc vietnamita al seu registre, per tal de certificar que aquests animals es troben degudament regularitzats. També poden adreçar la consulta a la mateixa bústia o via EACAT.

A mode d’informació addicional -i que també ha estat traslladada d’igual manera als col·legis de veterinaris de Catalunya perquè en facin difusió entre els seus associats-, atès que ja no es pot legalitzar la tinença de nous porcs vietnamites, us recordem que no està autoritzada la identificació, registre i implantació de microxips a exemplars de porc vietnamita sense prèvia consulta i autorització del DACC. Tot nou microxip implantat únicament podrà donar-se d’alta a nom del Centre Habilitat responsable (veure més amunt) d’aquell exemplar i amb prèvia autorització per part del DACC.

 

Exemplars lliures o al medi natural

En aplicació de les competències de seguretat pública, salut pública i molèsties és responsabilitat dels Ajuntaments vetllar per fer un control dels exemplars de porc vietnamita i híbrids que es trobin lliures al seu Municipi, així com comunicar la presència de nuclis amb exemplars no regularitzats o sospites dels mateixos. En tot cas, la gestió de control dels possibles exemplars trobats en llibertat es durà a terme conjuntament entre el DACC i els ajuntaments respectius.

També us recordem que, en el cas del medi natural, d’acord amb la normativa d’espècies cinegètiques, els porcs vietnamites també poden ser capturats durant les accions ordinàries de caça (batudes) d’acord amb les Resolucions anuals que podeu trobar al DOGC (la vigent actualment és la Resolució ACC/929/2023, de 17 de març, per la qual es fixen les espècies objecte d'aprofitament cinegètic, els períodes hàbils de caça i les vedes especials per a la temporada 2023-2024 en tot el territori de Catalunya).

Des de la direcció general, ens demanen que us informem de tot això, amb l’objectiu de treballar conjuntament en la detecció i gestió de casos de tinença il·legal de porc vietnamita, així com casos de presència d’exemplars lliures al medi natural.

Qualsevol dubte que els ajuntaments puguin tenir, que no dubtin de fer la consulta a la bústia específica d’EEI o via EACAT.