El vicepresident de la Diputació de Lleida, Agustí Jiménez; el director general de Bon Govern, Innovació i Qualitat Democràtiques de la Generalitat, Jaume López, i el director gerent de l’Administració Oberta de Catalunya (AOC), Santi Gallardo, van donar la benvinguda aquest dilluns a alcaldes, alcaldesses, regidors, regidores i tècniques i tècnics de diferents ajuntaments de la demarcació de Lleida en la presentació del funcionament del servei Decidim Catalunya, de suport i acompanyament a entitats locals per facilitar una participació ciutadana de qualitat






24/04/2024

Els assistents van poder conèixer i valorar el contingut d'aquest servei, que facilita la gestió i realització de processos participatius, pressupostos participatius, consells de participació i consultes públiques prèvies. El Servei Decidim Catalunya vol impulsar un model de participació ciutadana de qualitat al món local i donar suport a les entitats locals en les seves polítiques de participació. Per fer-ho possible, proporciona la plataforma digital de participació ciutadana Decidim amb altres recursos rellevants.

Actualment el Servei Decidim Catalunya es troba en fase de desplegament i compta amb 29 entitats donades d'alta: 26 ajuntaments, 12 dels quals són de municipis de Lleida. Durant el 2024 s'estan reforçant les opcions que ofereix el servei i la seva difusió entre les entitats locals de Lleida i Tarragona.

La plataforma digital de participació Decidim és una eina digital de programari lliure finançada per l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Bon Govern, Innovació i Qualitat Democràtiques del Departament de la Presidència. S'ha dissenyat com una eina de llicència oberta a l'abast de qualsevol organització que vulgui impulsar projectes de democràcia digital. Després de 7 anys, s'ha convertit en un projecte de governança comunitària i un model per a la implementació de polítiques públiques digitals. Ha estat traduït a 55 idiomes i compta amb més de 450 instàncies a 30 països i una comunitat de col·laboradors diversa i creixent.

Agustí Jiménez, en la seva intervenció de l’acte del dilluns, va posar una èmfasi especial en la tipologia de municipis del territori. "Més d’un 70 % dels municipis de Lleida tenen menys de 1.000 habitants i això és un condicionant a l’hora de dissenyar i executar projectes de participació ciutadana. Per aquest motiu, des de la Diputació de Lleida, durant els darrers anys hem desenvolupat diferents iniciatives per facilitar als ens locals eines per dur a terme aquests processos participatius. Així, conjuntament amb la Subdirecció General de Participació Ciutadana de la Generalitat de Catalunya, vam tirar endavant una prova pilot l’any 2021 que va permetre que 5 ajuntaments de la demarcació de Lleida poguessin dissenyar i executar un procés participatiu utilitzant el Decidim Catalunya com a eina tecnològica de gestió de la participació ciutadana.

"Entenem -va concloure- que com a Diputació hem d’estar al costat dels nostres ajuntaments i de la mà de la Generalitat de Catalunya estem treballant per garantir que tots els ens locals tinguin les eines per desenvolupar mecanismes de participació ciutadana per impulsar el govern obert i donar compliment a la Llei 19/2014, de Transparència de Catalunya, i en aquest context és on se situa el servei Decidim Catalunya”.