L'estimació és que 70.000 famílies del conjunt de l'Estat les rebran, mitjançant el Programa 'Básico', del Fons Social Europeu Plus (FSE+)






24/04/2024

Aquest nou sistema d'aplicació posat en marxa del Fons Social Europeu Plus (FSE+) per a lluitar contra la privació material a través del Programa "Básico". Tracta d'un model que funciona amb targetes moneder i que es destina a famílies en condicions d'extrema vulnerabilitat que tinguin nens, nenes o adolescents a càrrec. L'objectiu és reduir la pobresa infantil, una fita que la Comissió Europea es va fixar com a prioritària en el moment d'aprovar aquest programa. S'estima que, 70.000 famílies del conjunt de l'Estat rebran aquestes targetes amb les quals podran fer compres mensuals d'aliments i productes de primera necessitat. 

Les targetes s'articularan a través dels governs autonòmics, que hauran d'identificar, valorar i derivar a les persones potencials beneficiàries d'aquest sistema, per a poder-los fer arribar les targetes. 

Amb aquest sistema, les persones beneficiàries podran accedir de manera directa a aliments frescos i a alimentació infantil, així com a productes bàsics d'higiene, inclosa la higiene femenina. Aquest sistema de targetes moneder vol complementar i reforçar recursos ja existents, com els que ofereixen els serveis socials de les comunitats autònomes o els bancs d'aliments, que continuaran rebent fons públics destinats a aquests objectius.  

El canvi de model per a l'aplicació del FSE+ es va aprovar en un Consell Territorial de Serveis Socials celebrat el desembre de 2021. Aquest Consell va establir que el sistema de targetes moneder començaria el sistema de targetes moneder, coincidint amb l'any de finalització de l'antic Programa FEAD (Fons d'ajuda europea per als més necessitats). Concretament, es va fixar com a data d'inici l'abril de 2024, moment en el qual conclou l'última partida del FSE+ assignada al repartiment tradicional d'aliments. A partir de l'1 de gener de 2025 seran les pròpies comunitats autònomes qui gestionin el nou model en solitari.

Font: Departament d'Acció Exterior i Unió Europea - 22 d'abril 2024.