Aquest matí, el president de l’Àrea de Seguretat i Protecció Civil de la Federació de Municipis de Catalunya, David Bote, acompanyat de la secretària general Susanna Mérida, i de la cap de Servei de Protecció Civil de l’Ajuntament de Mataró, Carlota Dicenta, s’ha reunit amb la directora general dels Agents Rurals, Elisenda Pérez, i l’inspector en cap dels Agents Rurals, Antoni Mur, per parlar del Pla Alfa i intentar coordinar actuacions conjuntes referents al sector turístic i els governs locals






07/05/2024

El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pel Cos d'Agents Rurals de vigilància, prevenció i control d'activitats de risc, davant les situacions de perill d’incendi forestal que es puguin produir.

En la reunió, els representants del Cos han explicat que a conseqüència del canvi normatiu que hi va haver amb la publicació del Reial Decret Llei 15/2022, pel qual s’adoptaven mesures urgents en matèria d’incendis forestals, les situacions de perill, que abans estaven graduades en 4 nivells operatius (cadascun d’aquests nivells correspon a un nivell de perill d’incendi forestal) han passat a ser de 5 nivells operatius. L'activació de cada nivell comporta la realització de determinades actuacions preventives i un grau de mobilització dels efectius. Així, per exemple, en el nivell més alt, quedarien suspeses totes les activitats de risc, amb algunes excepcions d’activitats essencials, com per exemple les agrícoles, que estan regulades, i queda prohibit qualsevol tipus de foc, fumar en terreny forestal, falles o torxes, bufadors, radials, globus aerostàtics i caça.

Des de la Federació de Municipis de Catalunya som conscients de la preocupació dels governs locals per protegir les persones i els espais naturals en cas de declarar-se un foc i activar tot el que sigui possible per disminuir el risc que es produeixi un incendi. Per això, des de la nostra entitat col·laborarem en difondre a les administracions locals tota la informació que comporta vigilar, prevenir i controlar les activitats de risc, com la restricció d’activitats de lleure, la circulació motoritzada o l’obra pública, entre d’altres.

Les dues entitats ens hem emplaçat a continuar treballant conjuntament per divulgar totes aquelles accions per tenir precaució davant els incendis forestals.