Els vicepresidents de la Federació de Municipis de Catalunya, David Bote i Marçal Ortuño, alcaldes de Mataró i de Torelló respectivament, acompanyats del tècnic de Residus de l’FMC, Carles Salesa, van visitar ahir la Planta de Residus del Consell Comarcal d’Osona, per tal de conèixer de primera mà com es gestiona el triatge de multiproducte i com es transfereix la fracció orgànica i la resta cap a altres instal·lacions






23/05/2024

La visita va servir per conèixer aquest model, que té una llarga trajectòria i que funciona bé (la planta de triatge de multiproducte va entrar en funcionament l'any 2006 i a finals de 2008 es va integrar en aquesta instal·lació una planta de transferència de residus), i també en el marc del nou conveni amb Ecoembes conèixer i defensar els interessos municipals en aquest àmbit. Bàsicament en la trobada s’han pogut posar en valor les diferents realitats que existeixen al nostre país tenint en compte que ens hem d’adaptar a cada territori, amb la finalitat de fer pujar els valors de selecció i posar-nos, d’aquesta manera, en uns índexs que ens permetin no tan sols complir amb la directiva europea sinó anar més enllà, cap a un model més sostenible de residus.

El Consorci per a la gestió de residus urbans d'Osona té per objectiu tractar els residus municipals que es generen a Osona. Aquest organisme està integrat pel Consell Comarcal d’Osona, l'Agència de Residus de Catalunya i l'Ajuntament d'Orís. El Consorci també disposa de la Planta de triatge de multiproducte i de transferència de residus d’Osona, on se seleccionen els residus procedents del contenidor multiproducte, de color blau amb tapa groga: plàstics, brics, llaunes, paper i cartró. Cada any, la planta pot arribar a tractar unes 14.000 tones de multiproducte. Així, es permet classificar el paper, cartró i els envasos lleugers, obtenint unes bales de materials que es podran reciclar. La planta de transferència permet transferir la fracció resta i la fracció orgànica per tal d’optimitzar el transport de residus cap al Centre de tractament de residus municipals d’Osona i el Ripollès.