Més de 300 responsables i parts interessades es van reunir a Croàcia, en una conferència organitzada pel Comitè Europeu de les Regions, per presentar propostes clau sobre com Interreg pot donar suport al desenvolupament a les regions frontereres






23/05/2024

Participants de 30 països europeus, estats membres de la Unió Europea (UE) i més enllà, es van reunir a Šibenik, Croàcia, el passat 14 de maig, per demanar un augment del finançament i un paper més fort per a la cooperació territorial en el futur, especialment en vista d'una possible ampliació de la UE. Els reptes actuals i futurs d'Interreg, un dels programes més coneguts de la UE, es van debatre durant una conferència organitzada pel Comitè Europeu de les Regions (CER), en cooperació amb INTERACT (aquí més informació) i la Presidència d'EUSAIR (Estratègia de la UE per a la Regió Adriàtica-Jònica).

Els 150 milions de ciutadans europeus que viuen a les regions frontereres són els principals beneficiaris dels projectes elaborats a través d'Interreg  el programa insígnia de la UE, que fa gairebé 35 anys que promou la cooperació territorial transfronterera regional i estatal.

Per discutir sobre com es dissenyaran les polítiques de la UE després del 2027, quan finalitzi l'actual període de programació, el CER va organitzar una conferència sobre el futur d'Interreg, en cooperació amb INTERACT i la Presidència d'EUSAIR. L'objectiu de l'esdeveniment, celebrat el 14 de maig a Šibenik (Croàcia), va ser posar en coneixement dels responsables de la presa de decisions, tant a escala europea com d'estats, el paper crucial que juga Interreg per a les regions i les ciutats, així com per a la cohesió i l'ampliació, a més de les relacions amb els països veïns de la UE.

Les crisis recents, com la gestió de l'arribada de migrants, la pandèmia de la Covid-19 i l'agressió russa contra Ucraïna, han suposat reptes nous i sense precedents a totes les regions d'Europa, especialment les regions frontereres, que són les més exposades. La solució sovint prové d'una combinació de coneixement i recursos a través de fronteres, que Interreg està dissenyat per donar suport.

En un dictamen sobre el futur de la política de cohesió, recentment aprovat per unanimitat, els dirigents locals i regionals del CER van demanar un pressupost post-2027 per a la política regional almenys equivalent al 2021-2027 en termes reals, mentre que el programa Interreg hauria de ser augmentat i representen no menys del 8% de l'import total. Això permetria reforçar la cooperació transfronterera, que ha patit una desacceleració a causa de les restriccions de la Covid-19 i la guerra de Rússia a Ucraïna.

Cal recordar que la Cooperació Territorial Europea, anomenada Interreg, és un instrument crucial de la UE per enfortir la convergència regional. Com a part de la política de cohesió de la UE, Interreg és una pedra angular de la integració europea i de la cohesió econòmica, social i territorial, amb especial atenció a les regions que pateixen deficiències naturals o demogràfiques i a les zones transfrontereres. L'actual pressupost plurianual de la UE 2021-2027 destina gairebé 10.000 milions d'euros a Interreg.

Font: Comitè Europeu de les Regions - 14 de maig 2024.