El finançament de la territorialització i el diàleg polític sobre la localització dels Objectius de Desenvolupament Sostenible van centrar els tallers celebrats






18/06/2024

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) són un repte global, però només es poden convertir en realitat si es tradueixen en compromisos i accions locals concretes, produint un canvi efectiu sobre el terreny. Aquest va ser el tema clau que van debatre els líders locals i regionals del Comitè Europeu de les Regions (CER) amb els màxims representants de les Nacions Unides (ONU) i la Comissió Europea (CE) en dos tallers celebrats al CER el 4 de juny.  

Durant el primer taller amb representants de la CE i del Banc Europeu d'Inversions, els membres del CER van iniciar un diàleg sobre la superació de les barreres financeres a l'aplicació dels ODS a la Unió Europea (UE). Els líders regionals i locals van mostrar les millors pràctiques i solucions de finançament innovadores, posant èmfasi en la necessitat de millorar la col·laboració de les institucions de la UE. També van destacar els èxits substancials de les regions i les ciutats i van voler revitalitzar el diàleg després de les importants contribucions del CER a la revisió voluntària de la UE el 2023, amb l'objectiu d'assolir-los a tots els nivells de govern.   

Durant un diàleg polític que va seguir al taller anterior, els líders locals i regionals van discutir amb els funcionaris de la UE i de l'ONU sobre el progrés i els reptes revisats en la localització dels ODS a escala internacional. Els participants van acordar un conjunt de missatges polítics conjunts i estratègies de cooperació tècnica, alineats amb els pròxims esdeveniments de l'ONU i les prioritats del nou lideratge de la UE. L'esdeveniment, organitzat conjuntament amb la CE i la coalició Local 2030 de l'ONU, va subratllar el compromís del CER amb la localització dels ODS i va donar lloc a coneixements útils, inclòs el desenvolupament d'un full de ruta per a iniciatives conjuntes entre la UE i l'ONU fins a mitjan 2025. En centrar-se en les oportunitats de finançament, el diàleg va abordar una barrera crítica per a la implementació dels ODS i va establir l'escenari per a la cooperació futura en els ODS. 

L'any 2023, l'ONU va publicar la revisió a mitjà termini dels ODS l'any 2023, que va revelar que els impactes de la crisi climàtica, la guerra a Ucraïna, una economia global feble i els efectes persistents de la pandèmia de la Covid-19 han causat debilitats i ha obstaculitzat el progrés cap als ODS establerts per al 2030 (aquí).

De tot plegat es reflecteix la realitat que la implicació dels governs locals i regionals és clau per assolir gairebé dos terços dels ODS, però també pel seu coneixement detallat de les necessitats i la seva capacitat per integrar diferents enfocaments i respostes i adaptar-les a les realitats dels seus territoris. El CER ha promogut durant molt de temps el paper de les autoritats locals i regionals en la cooperació al desenvolupament, especialment a través de la cooperació descentralitzada.  
 
(Aquí) més informació al web.

Font: Comitè Europeu de les Regions - 5 de juny 2024.