La presidenta de l’Àrea d’Educació de la Federació de Municipis de Catalunya i alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan, va intervenir ahir en l’acte de presentació dels treballs sobre el procés participatiu en l’elaboració de la regulació dels consells d’educació territorials

La seva intervenció va servir, entre d’altres, per donar visibilitat a la implicació del món local en el procés d’elaboració d’aquest document del Consell d’Educació de Catalunya (CEC)






04/07/2024

El Consell d’Educació de Catalunya (CEC) va presentar ahir els resultats d’un procés participatiu que ha dut a terme al llarg del curs 2023-2024 per fer propostes al Departament d’Educació per a una nova reglamentació per als consells escolars territorials (CET).

Aquest procés parteix del fet que des del 2009, any d’aprovació de la Llei d’educació de Catalunya (LEC), no s’havia implementat aquesta regulació. Tanmateix, amb els canvis que suposarà la nova Llei de composició del CEC, s’ha valorat la necessitat d’emprendre-la. El document sorgeix del procés participatiu dut a terme en els diferents CET el curs 2023-24 i que va estar aprovat en la sessió plenària del dia 18 de juny de 2024. La principal conclusió del procés participatiu és que els CET han d’esdevenir òrgans de participació i debat efectius en el territori i deixar enrere el caràcter únicament informatiu.

Entre altres qüestions, Alba Pijuan va valorar positivament el procés participatiu per a l’aprovació del reglament i la bona relació bidireccional entre els tres nivells de consells. A més, es va mostrar favorable al fet de poder fer un procés semblant abans d’actualitzar el decret que regula els consells escolars municipals (CEM).

Va cloure l’acte, que va tenir lloc a l’Institut Escola del Treball de Barcelona, la consellera d’Educació, Anna Simó. Hi van intervenir també la secretària general del Departament d’Educació, Patrícia Gomà, i el president del CEC, Jesús Vinyes; que van inaugurar l’acte, i la secretària del CEC, Neus Agut, que va informar dels punts rellevants de l’informe sobre els CET. A la taula rodona, van acompanyar Alba Pijuan, de l’FMC, diversos representants dels CET, de les direccions de centres educatius, del Col·legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres, de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya i de la Confederació Cristiana d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya.

A continuació us facilitem l’enllaç a la nota de premsa del govern on s’informa de com ha quedat la composició, el marc d’actuació, les funcions i la participació de l’alumnat.