En total han rebut subvencions per valor de 24.852.260 euros, marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, dins la convocatòria de 2022






10/07/2024

El Ministeri d'Indústria i Turisme ha publicat les resolucions provisionals de la línia d'ajuts del Programa de Millora de la Competitivitat i de Dinamització del Patrimoni Històric amb ús turístic, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat amb fons Next Generation EU, en la seva convocatòria de 2022 (aquí més informació).
  
En total, s'han distribuït ajuts per valor de 208,5 milions d'euros repartits entre 92 projectes presentats per entitats locals i comunitats autònomes que serviran per millorar l'ús turístic en Béns d'Interès Cultural (BIC). Quedant moltes sol·licituds per atendre per esgotament del pressupost. 

En el cas de Catalunya, 10 ajuntaments han rebut subvencions per un total de 24.852.260 euros, una xifra que representa prop d'un 12% dels fons disponibles. 

Els projectes s'han seleccionat tenint en compte característiques del destí i la seva viabilitat, qualitat i potencialitat turística. Entre els criteris de valoració s’han considerat, a més, destins amb risc de despoblació per a impulsar la seva potencialitat turística i enfortir la cohesió social i territorial.  

A continuació, teniu el llistat d'ajuntaments catalans beneficiaris d'aquests ajuts:  
- Ajuntament de la Floresta, amb una subvenció d'1.860.503 euros. Pel projecte sostenible, manteniment i rehabilitació del Castell de la Floresta amb ús turístic.
- Ajuntament de Granollers, amb una subvenció de 2.899.471 euros. Pel projecte de rehabilitació i valorització de les muralles medievals de Granollers amb el fi de potenciar l'itinerari turístic i cultural. 
- Ajuntament d'Hostalric, amb una subvenció de 2.999.978 euros. Per la rehabilitació de l'edifici principal (El Cavaller) del Castell d'Hostalric.
- Ajuntament de Mataró, amb una subvenció de 2.745.083 euros. Pel projecte de rehabilitació i dinamització turística de la Vil·la romana de Torre Llauder de Mataró.   
- Ajuntament de Palafolls, amb una subvenció de 2.991.241 euros. Amb una proposta de conservació i restauració del BIC Castell de Palafolls per a completar les actuacions ja previstes i per a plantejar noves actuacions (imatge notícia).
- Ajuntament de Riner, amb una subvenció de 2.733.769 euros. Per la rehabilitació i restauració de la Casa Gran del Miracle. Harmonia Natural: un projecte que uneix patrimoni, cultura i música barroca en el conjunt monumental.
- Ajuntament de Terrassa, amb una subvenció de 2.987.346 euros. Per la rehabilitació de la Masia Freixa amb criteris de millora de sostenibilitat, accessibilitat i connectivitat per a dinamitzar el seu ús turístic.      
- Ajuntament de Valls, amb una subvenció de 2.793.363 euros. Per "Entre torres i Valls": Recuperació de la Muralla medieval de Valls del tram de del segle XIV del carrer Muralla de Sant Francesc.
- Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, amb una subvenció d'1.319.143 euros. Per Hifrensa Viva, energia per a descobrir. L'última colònia industrial de Catalunya.    
- Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, amb una subvenció d'1.522.363 euros. Per la centralitat cultural de Vilanova i la Geltrú: Projecte de rehabilitació de la casa Santa Teresa i de l'obertura del Jardí Romàntic als visitants i ciutadania.

Font:  Departament d'Acció Exterior i Unió Europea - 9 de juliol 2024.