Els guanyadors es donaran a conèixer a València la Capital Verda Europea d'aquest any, el 24 d'octubre de 2024, en una cerimònia festiva de lliurament de premis






17/07/2024

La Comissió Europea a preseleccionat 7 ciutats europees per a la fase final dels premis "Capital Verda Europea" i "Fulla Verda Europea", després de l'avaluació duta a terme per un panell d'experts independents. Les ciutats han estat seleccionades en funció dels seus assoliments i ambicions en resposta als desafiaments ambientals urbans que sorgeixen arran de la triple crisi planetària del canvi climàtic, la contaminació i la pèrdua de biodiversitat. Totes elles es consideren un model a seguir, amb una combinació de solucions innovadores amb marcs de governança sòlids, amb l'objectiu de crear entorns saludables per als ciutadans.  

Entre les ciutats petites, d'entre 20.000 i 100.000 habitants, la Comissió Europea ha seleccionat Sant Boi de Llobregat, a més d’altres tres ciutats, Vaasa, a Finlàndia, Saint-Quentin, a França i Àgueda, a Portugal.  

Pel que fa al títol de "Capital Verda Europea" de 2026, dirigits a municipis de més de 100.000 habitants, les ciutats finalistes són Heilbronn, a Alemanya, Guimaraes, a Portugal, i Klagenfurt amb Wörthersee, a Àustria.  

Els premis "Capital Verda Europea" i "Fulla Verda Europea" valoren els èxits de les ciutats més sostenibles d'Europa en 7 àmbits mediambientals: 
  • Qualitat de l'aire 
  • Gestió de l'aigua 
  • Biodiversitat, zones verdes i ús sostenible de la terra 
  • Residus i economia circular 
  • Contaminació acústica 
  • Mitigació del canvi climàtica 
  • Adaptació al canvi climàtic
Sant Boi de Llobregat està integrant a la ciutat solucions basades en la natura, sistemes de drenatge urbà i adaptació al canvi climàtic. El municipi també compta amb un ampli programa de reducció del plàstic, que promou l'ús de l'aixeta oferint ampolles de vidre i inclou la campanya "Consells per a una compra lliure de plàstics".  

A l'octubre les ciutats finalistes presentaran davant d'un jurat la seva visió i governança ambientals, així com la seva estratègia de comunicació en cas de resultar guanyadores. L'anunci de les ciutats guardonades es farà a València, Capital Verda Europea d'aquest 2024, en una cerimònia de lliurament de premis.  

La ciutat guanyadora de la "Capital Verda Europea" rebrà un premi de 600.000 euros per aplicar la seva estratègia en cooperació amb la ciutadania i les parts interessades. El títol de "Fulla Verda Europea" s'atorga a una o dues ciutats que rebran un premi de 200.000 euros per contribuir a l'organització d'activitats durant el 2025 i continuar impulsant la transformació de la ciutat. 
 
(Aquí) més informació al web.

Font: Departament d'Acció Exterior i Unió Europea - 11 de juliol 2024.