Des de la planificació urbanística fins a l’obra arquitectònica, passant per la urbanització dels carrers, places, parcs... cada pas s’ha de pensar en termes de neutralitat. Tenim la sensació que si esperem a recuperar l’examen final, suspenem segur!

Per debatre tots aquest reptes, la Federació de Municipis de Catalunya està celebrant aquest matí una nova sessió del Seminari Tècnic Local 2024






19/07/2024

Per començar la sessió, hem comptat amb Aitor Zulueta, del CEA-Centro de Estudios Ambientales, que ens ha explicat el cas de l’Ajuntament de Vitoria-Gasteiz, dins de ‘Missions de la UE. 100 ciutats climàticament neutres en 2030’. La convocatòria de la Missió Europea de Ciutats es va llançar el novembre de 2021 I el 28 d’abril de 2022 es van anunciar les ciutats seleccionades (10, de la Unió Europea, i 12, de països associats), entre les que hi havia Vitoria-Gasteiz. L’objectiu era finançar projectes innovadors que ajudessin les ciutats a avançar cap a la neutralitat climàtica i Vitoria-Gasteiz va aconseguir el finançament amb ‘URBANEW’, que té la finalitat d’accelerar la descarbonització del parc edificat i promoure la integració d’energies renovables mitjançant l’autoconsum i les comunitats energètiques a set ciutats espanyoles. Vitoria-Gasteiz coordina aquest projecte que convertirà les ciutats en centres d’experimentació i innovació per a tota la resta. La rehabilitació energètica és l’eix central de projecte.

Per parlar de l’escala urbana davant la descarbonització, comptem amb Albert Cuchí Burgos, doctor arquitecte, professor del Departament de Tecnologia de l’Arquitectura de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV) de la Universitat Politècnica de Catalunya. I finalment, per explicar el ‘Showpass’: rehabilitació d’un habitatge certificat com a balanç CO2 nul, ens acompanya Micheel Wassouf, arquitecte, fundador d’Energiehaus i soci fundador de la Plataforma de Edificación Passivhaus.