Un projecte que pretén millorar i impulsar els instruments de la política municipal cap a un model circular dins Europe Interreg






02/09/2024

El projecte TEXAD Europe Interreg pretén millorar i impulsar els instruments de la política municipal cap a un model circular. D'aquesta manera, contribuir a la prevenció, la correcta classificació, recollida i valorització dels residus tèxtils per transformar-los de nou en producte o matèria primera secundària. Tot plegat alineant les polítiques municipals als requisits establerts per la nova normativa de la UE.   

El projecte europeu examinarà la prevenció de residus, la recollida selectiva, la logística, la classificació, les tecnologies intel·ligents de classificació i valorització de residus, la conscienciació dels consumidors, etcètera. I també com implicar la resta d'agents clau de la cadena de valor de la gestió tèxtil per garantir un enfocament holístic que millori amb èxit els sistemes europeus de gestió de residus. 

Els diferents socis i col·laboradors del projecte TEXAD a part de municipi de Mataró són: 
- Ciutat de Borås (Suècia) 
- Municipi de Prato (Itàlia) 
- Municipi d'Enschede (Països Baixos) 
- Municipi d'Stara Zagora (Bèlgica) 
- Municipi de Santo Tirso (Portugal) 
- MODACC - Clúster de la Moda Catalana 
- Agència de Desenvolupament Regional de Rzeszow (Polònia) 
   
Amb el suport de: 
- Regió de Podkarpackie (Polònia) 
- Comissió de Coordinació i Desenvolupament Regional del Nord (Portugal). 
    
TEXAD es basa en l'intercanvi d'experiències i bones pràctiques entre els socis, per la qual cosa es preveu l'organització de trobades en els diferents països participants. 

El pressupost total del projecte és d'1,8 milions d'euros, amb un finançament europeu d'1,4 milions (del programa Interreg Europe).   

TEXAD es va posar en marxa a l'abril i es donarà per tancat el març de 2028, després de 32 mesos de treball conjunt, 12 mesos de seguiment i 3 mesos més de tancament. 

Font: Departament d'Unió Europea i Acció Exterior - 6 d'agost 2024.