Tretze municipis participen en el projecte, iniciat durant el tercer trimestre del 2024. La demarcació compta amb 273 mercats d’aquest tipus repartits entre 186 municipis. L’any vinent finalitzen les autoritzacions de venda de la majoria de mercats setmanal i la Diputació de Barcelona dona suport als ajuntaments en el procés de gestió






31/10/2024

Actualment 186 municipis barcelonins compten amb un total de 273 mercats de venda no sedentària, més coneguts com a mercats setmanals, que sumen 11.704 parades. La Diputació de Barcelona ha impulsat una prova pilot per millorar la sostenibilitat d’aquests mercats, reduir i millorar la gestió dels residus generats i  fomentar el consum sostenible entre els seus clients.

Entre d’altres línies, es pretén optimitzar la recollida separada dels residus en origen (al mateix mercat) i aplicar noves tecnologies per millorar-ne la gestió, a més d’una campanya de sensibilització dels paradistes i usuaris dels mercats. Entre els objectius figura assolir la recollida separada del 50% del total de residus generats en aquests mercats en el 2035, tal i com marca la Llei 7/2022, de residus.

En la prova pilot participen els municipis de menys de 20.000 habitants, amb mercats setmanals d’entre 50 i 100 parades que van expressar el seu interès per participar-hi: Arenys de Mar, Badia del Vallès, Berga, Caldes de Montbui, Cardedeu, Collbató, Cubelles, La Garriga, Lliçà d'Amunt, Palau-solità i Plegamans, Piera i Sant Sadurní d'Anoia. També Cerdanyola del Vallès, amb una casuística singular, s’ha sumat a la iniciativa.