Reial decret 1085/2024, de 22 d’octubre, publicat al BOE número 256, de 23 d'octubre de 2024

24/10/2024

El Reial decret 1085/2024, de 22 d'octubre, aprova el nou Reglament de reutilització de l'aigua i modifica altres normatives en matèria de gestió de l'aigua. Aquest reglament respon a la necessitat d'impulsar la reutilització sostenible de les aigües regenerades com a mesura essencial per afrontar l'escassetat hídrica i adaptar-se als efectes del canvi climàtic. Estableix condicions bàsiques per a la reutilització de les aigües regenerades, que es destinen a usos no potables, com ara usos urbans, agrícoles, industrials, recreatius i ambientals, i s'alinea amb els objectius del Reglament europeu (UE) 2020/741.

L'objectiu principal d'aquesta norma és regular el procés de regeneració de les aigües residuals urbanes per garantir que assoleixin la qualitat necessària segons els usos previstos, així com fixar les condicions per al seu ús privatiu. Tot i que s'admeten altres usos, es prohibeix expressament la reutilització d'aigua per a consum humà directe, excepte en situacions d'emergència, i també es prohibeix el seu ús en determinats contextos com instal·lacions hospitalàries o en l'aqüicultura de mol·luscos filtradors.

A més, es preveu un règim sancionador per a les infraccions relacionades amb la reutilització d'aigües regenerades i les condicions de les autoritzacions i concessions, així com incentius econòmics com exempcions en tarifes d'utilització de l'aigua per fomentar l'ús d'aigües regenerades.

També es modifica el Reglament del Domini Públic Hidràulic (RDPH), actualitzant aspectes sobre el règim de concessions i sancions en relació amb la reutilització d'aigües, i s'introdueixen nous articles per a tipificar infraccions vinculades a l'incompliment de les condicions d'ús i producció d'aigües regenerades.

Així mateix, es crea l'Observatori de la Gestió de l'Aigua a Espanya, una plataforma destinada a fomentar la transparència en la gestió dels recursos hídrics, i el Segell de gestió transparent de l'aigua, que reconeixerà aquells usuaris que destaquin per la seva gestió eficient i transparent.

Finalment, el decret estableix un calendari per a l'adequació dels títols habilitants per a la producció, subministrament i ús d'aigües regenerades, amb l'objectiu de garantir l'adaptació progressiva dels agents implicats a les noves exigències de qualitat i control de les aigües.

Els canvis afecten principalment dos reglaments:

Modificacions al Reglament del Domini Públic Hidràulic (RDPH), aprovat pel Reial decret 849/1986, de l'11 d'abril:

- Article 55.2: S'estableix un termini de vigència de sis anys per a la declaració de navegació recreativa, amb excepcions quan l'organisme de conca determini un termini anual per raons justificades.

- Article 115.3(c): S'introdueixen noves condicions per a les concessions de reutilització d'aigües, ajustant-les al nou Reglament de reutilització d'aigua aprovat pel Reial decret 1085/2024.

- Articles 163.6, 164.5 i 169.5: S'estableix que en procediments d'extinció de drets d'ús privatiu d'aigües amb oposició del concessionari, caldrà sol·licitar un dictamen del Consell d'Estat, amb informe previ del Consell d'Obres Públiques.

- Article 189.3(a): Es detalla la inscripció de concessions d'aigües procedents de recursos no convencionals, com aigües regenerades o dessalinitzades.

- Article 259 bis.4: Es fomenta la reutilització d'aigües depurades per recuperar el règim natural dels cursos d'aigua, evitant la modificació del seu règim per l'impacte dels abocaments.

- Articles 315 i 316: Es tipifiquen com infraccions administratives noves accions, com l'incompliment del règim de reutilització d'aigües regenerades o la falta de declaració responsable sobre volums d'aigua captats.

Modificacions al Reglament de l'Administració Pública de l'Aigua, aprovat pel Reial decret 927/1988, de 29 de juliol:

- Creació de l'Observatori de la gestió de l'aigua a Espanya: Es constitueix aquest observatori com una plataforma per promoure la transparència en la gestió de l'aigua, recollint i divulgant dades sobre recursos hídrics, consums, reutilització i bones pràctiques.

- Segell de gestió transparent de l'aigua: Es crea aquest distintiu que reconeixerà els usuaris que compleixin amb estàndards de gestió eficient i transparent dels recursos hídrics. Aquest segell serà atorgat pel Ministeri per a la Transició Ecològica o les comunitats autònomes, segons les seves competències

.