Resolució PRE/3934/2024, publicada al DOGC número 9284, de 6 de novembre de 2024

07/11/2024

Per mitjà d’aquesta resolució s’acorda:

—1 Encarregar al Departament d'Interior i Seguretat Pública l'elaboració i implementació de l'Estratègia per al Desenvolupament de la Protecció Civil Local a Catalunya 2025-2027, que incorpori els eixos següents:

a) Tots els municipis han de disposar, en un període de dos anys, d'un pla de protecció civil municipal actualitzat, degudament homologat i implantat, mitjançant l'elaboració del document únic de protecció civil municipal (DUPROCIM).

b) El model de governança de la protecció civil local a Catalunya ha d'obeir a les necessitats del segle xxi i a la situació de canvi climàtic que vivim. Per tant, s'ha d'actualitzar i s'ha de basar en la corresponsabilitat de les administracions públiques, que actuen com a autoritats de protecció civil, i, en particular, de les entitats supramunicipals que han de prestar suport i assistència tècnica en la planificació municipal de protecció civil.

c) Impulsar la dotació de la direcció general competent en matèria de protecció civil dels efectius per donar el suport tècnic a les mesures que s'adoptin i coordinar-ne i supervisar-ne la coherència.

—2 Aprovar una dotació econòmica de fins a un màxim de sis milions d'euros del fons de contingència del 2024 i preveure en els pressupostos del 2025-2027 les consignacions necessàries per l'import de fins a un màxim de catorze milions d'euros per a l'Estratègia del Desenvolupament de la Protecció Civil Local a Catalunya 2025- 2027.

—3 Encarregar al Departament d'Interior i Seguretat Pública la revisió dels protocols d'actuació per afrontar les situacions de catàstrofe o calamitats públiques i, si escau, de la normativa aplicable, i reforçar les funcions de la Comissió de Protecció Civil de Catalunya.

—4 Encarregar a l'Agència Catalana de l'Aigua completar la cartografia de zones inundables i de les zones de flux preferent de l'àmbit de les conques intracomunitàries, així com la delimitació del domini públic hidràulic i de les zones de servitud i policia, que permetrà una millor protecció del domini públic hidràulic i una revisió de les activitats i els usos que tenen lloc en zones inundables per adoptar mesures per garantir la seguretat de les persones i els béns. Igualment, impulsar les accions pertinents perquè les administracions competents prenguin aquestes mesures en l'àmbit de les seves conques.

—5 Per als usos i edificacions ja existents en zona inundable o en zona amb risc d'inundació, instar, a través del departament competent, a l'adopció de les mesures pertinents per disminuir la vulnerabilitat i garantir l'autoprotecció, i, si escau, adoptar els procediments necessaris per garantir la seguretat de les persones i els béns.

—6 Impulsar una línia d'ajuts per rescabalar de les despeses extraordinàries a les quals s'hagi de fer front com a conseqüència dels danys patits per l'episodi de la DANA, així com les destinades a rescabalar dels danys patits en equipaments municipals que, si escau, complementin els ajuts que pugui acordar l'Estat una vegada declarada la zona com a greument afectada per aquesta emergència de protecció civil.

—7 Habilitar el Departament d'Economia i Finances a fer les transferències necessàries per atendre les necessitats pressupostàries per a l’exercici 2024.