Acord del Ple de la Diputació de Girona, de 18 de març de 2025, publicat al BOPG número 61, de 28 de març de 2025

28/03/2025

  • Objecte:

Aquestes bases tenen per finalitat estructurar i fixar els criteris i el procediment per a la concessió de subvencions del servei de Medi Ambient de la Diputació de Girona per al finançament d’accions per reduir l’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle planificades prèviament en plans d’acció d’energia sostenible i clima (PAESC) aprovats pels ajuntaments.

Les subvencions es defineixen en cinc línies:

Línia 1. Actuacions per millorar l’eficiència energètica de l’enllumenat públic exterior. L’actuació sol·licitada o el conjunt de les actuacions han de tenir com a objectiu millorar l’eficiència energètica de l’enllumenat públic exterior.

Línia 2. Actuacions per millorar l’eficiència energètica d’edificis públics, instal·lacions o equipaments i per reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. L’actuació sol·licitada o el conjunt de les actuacions han de tenir com a objectiu millorar l’eficiència energètica d’edificis públics, instal·lacions o equipaments de propietat municipal o altres de titularitat pública, la despesa energètica dels quals vagi a càrrec dels ajuntaments. També s’inclouen actuacions per optimitzar calderes de biomassa existents, actuacions per al foment de la mobilitat elèctrica i actuacions per reduir les emissions en la gestió dels residus.

Línia 3. Actuacions destinades a impulsar, gestionar i consolidar comunitats energètiques a través d’instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum compartit, sistemes d’emmagatzematge i actuacions de mobilitat. L’actuació sol·licitada o el conjunt de les actuacions han de tenir com a objectiu l’impuls, la gestió i consolidació de comunitats energètiques, sigui instal·lant plaques solars fotovoltaiques de gestió municipal en règim d’autoconsum compartit amb la ciutadania, sigui cedint la instal·lació a comunitats energètiques amb entitat jurídica pròpia. També es poden sol·licitar actuacions que impulsin la mobilitat elèctrica compartida entre la ciutadania.

Línia 4. Actuacions integrades per impulsar ajuntaments de zero emissions. Les actuacions han de garantir que, un cop executades, el municipi o entitat singular de població on s’implementin assoleixi els objectius següents:

  1. Les actuacions subvencionades han de permetre que, com a mínim, el 50 % del consum energètic de l’àmbit de l’ajuntament sigui d’energia renovable i produïda localment. Aquest consum inclou l’energia utilitzada pels edificis, equipaments i instal·lacions municipals, la flota de vehicles de titularitat municipal, el transport públic urbà i l’enllumenat públic. Aquest requisit s’aplicarà en relació amb el municipi o l’entitat singular de població, segons l’àmbit de la sol·licitud.
  2. La resta de l’energia consumida per l’ajuntament, respecte del municipi o l’entitat singular de població, segons l’àmbit de la sol·licitud, ha de ser 100 % renovable. S’ha de garantir que tots els subministraments d’energia utilitzada per l’Administració pública provinguin de fonts renovables certificades.

L’actuació sol·licitada o el conjunt d’actuacions es poden dur a terme tant en municipis com en les entitats singulars de població.

Línia 5. Actuacions per instal·lar calderes de biomassa o xarxes de fred o calor amb energia renovable. L’actuació sol·licitada ha de tenir com a objectiu instal·lar calderes de biomassa, xarxes de calor amb bioenergia (biomassa o biogàs) i xarxes de fred o calor amb geotèrmia.

  • Beneficiaris:

Poden concórrer a la convocatòria de les subvencions objecte d’aquestes bases, en general per a totes les línies, els ajuntaments i les entitats municipals descentralitzades de la demarcació de Girona signataris del Pacte d’alcaldies per al clima i l’energia que hagin aprovat el PAESC. I específicament per a cada línia:

  • Línies 1, 2, 3 i 5: els ajuntaments o les entitats municipals descentralitzades de municipis de la demarcació de Girona.
  • Línia 4: ajuntaments de municipis de fins a 5.000 habitants i els municipis no urbans de fins a 20.000 habitants en els quals totes les entitats singulars de població siguin de fins a 5.000 habitants.
  • Resolució:

Les subvencions s’atorgaran en una o diverses resolucions. La proposta de resolució, emesa pel servei de Medi Ambient en vista de l’expedient i de l’informe de la Comissió Avaluadora, serà sotmesa a la consideració de la Junta de Govern, la qual resoldrà definitivament (si escau, en diversos actes), l’atorgament de les subvencions.

  • Termini:

El termini per executar els treballs i justificar les accions subvencionades serà el que estableixi la convocatòria.