El text refós aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2015 té per objecte integrar en el seu contingut, degudament regularitzades, aclarides i harmonitzades, les determinacions legals que han modificat o afectat l’àmbit material de la Llei 7/2007, de 12 d'abril, de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic, contribuint així, com es reconeix en la seva exposició de motius, a dotar de seguretat jurídica a l’ordenament jurídic

05/11/2015

La Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic ha estat objecte de modificacions puntuals a través de lleis posteriors, com ara les de pressupostos de l'Estat, com ha passat amb la Llei de pressupostos generals de l'Estat per a l'any 2016 o anteriorment amb la Llei 39 / 2010, de 22 de desembre, de pressupostos generals de l'Estat per a l'any 2011. També s'ha modificat la Llei 7/2007 per altres normes legals de molt diferent contingut i finalitat, com ara: el Reial decret- llei 10/2015, de 11 de setembre, pel qual, entre altres determinacions, s'adopten mesures en matèria d'ocupació pública i d'estímul a l'economia; la Llei 26/2015, de 28 de juliol, de modificació del sistema de protecció a la infància i a l'adolescència; la Llei 25/2015, de 28 de juliol, de mecanisme de segona oportunitat, reducció de la càrrega financera i altres mesures d'ordre social; la Llei 15/2014, de 16 de setembre, de racionalització del sector públic i altres mesures de reforma administrativa o, la Llei 40/2007, de 4 de desembre, de mesures en matèria de Seguretat Social, etc., sense oblidar la Resolució de 21 de juny de 2007, de la Secretaria General per a l'Administració Pública, per la qual es publiquen les Instruccions per a la seva aplicació.

De la regulació del nou reial decret legislatiu destaca la seva disposició derogatòria que, a més de referir-se amb caràcter general a totes les disposicions d'igual o inferior rang que s'oposin al seu contingut, relaciona fins a tretze disposicions específiques que, excepte la referida a seva integritat a la Llei 7/2007, de 12 d'abril, de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic, la resta són concrets preceptes o disposicions d'altres normes legals. Així deroga:

1. La Llei 7/2007, de 12 d'abril, de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic.

2. La disposició final cinquena de la Llei 40/2007, de 4 de desembre, de mesures en matèria de Seguretat Social.

3. La disposició final vintena tercera de la Llei 39/2010, de 22 de desembre, de pressupostos generals de l'Estat per a l'any 2011.

4. L'article 11 de la Llei 26/2011, d'1 d'agost, d'adaptació normativa a la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat.

5. La disposició final segona de la Llei 27/2011, d'1 d'agost, sobre actualització, adequació i modernització del sistema de Seguretat Social.

6. L'article 7, l'article 8, apartats un i dos, l'article 11 i l'article 13, apartat 1, del Reial decret llei 20/2012, de 13 de juliol, de mesures per garantir l'estabilitat pressupostària i de foment de la competitivitat.

7. La disposició addicional quarta de la Llei orgànica 9/2013, de 20 de desembre, de control del deute comercial al sector públic.

8. L'article 28 i la disposició transitòria novena de la Llei 15/2014, de 16 de setembre, de racionalització del sector públic i altres mesures de reforma administrativa.

9. La disposició final sisena de la Llei orgànica 9/2015, de 28 de juliol, de règim de personal de la Policia Nacional.

10. L'article 5 de la Llei 25/2015, de 28 de juliol, de mecanisme de segona oportunitat, reducció de la càrrega financera i altres mesures d'ordre social.

11. La disposició final quarta de la Llei 26/2015, de 28 de juliol, de modificació del sistema de protecció a la infància i a l'adolescència.

12. L'article 2 del Reial decret llei 10/2015, de 11 de setembre, pel qual es concedeixen crèdits extraordinaris i suplements de crèdit en el pressupost de l'Estat i s'adopten altres mesures en matèria d'ocupació pública i d'estímul a la economia.

13. La disposició final novena de la Llei de pressupostos generals de l'Estat per a l'any 2016.

També és destacable que el nou text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic va entrar en vigor l'endemà de la seva publicació al BOE, és a dir, el dia 1 de novembre, data de diumenge i festiva, mentre que altres textos refosos publicats al mateix BOE de 31 d'octubre van entrar en vigor el mateix dia de la seva publicació, com és el cas del Reial decret legislatiu 7/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de sòl i rehabilitació urbana. Sobre l'entrada en vigor (del reial decret legislatiu, no del text refós que aprova), estableix que respecte de la durada prevista per al permís de paternitat en l'article 49.c) del text refós, es produirà en els termes que preveu la disposició transitòria sisena de l'esmentat text refós, que es remet a l'1 de gener de 2016. També es remet a aquesta data l'entrada en vigor de l'apartat 2 de l'article 50 (sobre vacances dels funcionaris públics amb situacions de permís de maternitat, incapacitat temporal , risc durant la lactància o risc durant l'embaràs que impedeixin el seu gaudi), com de la disposició addicional setzena del text refós (permís retribuït per a les funcionàries en estat de gestació).

El nou text refós manté el mateix nombre d'articles (100). Quant a les disposicions ha desaparegut del seu contingut l'anteriorment numerada com a segona sobre els funcionaris amb habilitació de caràcter estatal (derogada per la Llei 27/2013, de 27 de desembre, de racionalització i sostenibilitat de l'Administració local) i s'han afegit altres: la quinzena sobre Registre d'Òrgans de Representació del Personal, i setzena sobre permís retribuït per a les funcionàries en estat de gestació.

Les disposicions transitòries es mantenen fins a la cinquena, modificant-se la sisena per regular la durada del permís de paternitat pel naixement, acolliment o adopció d'un fill per al personal funcionari fins a l'entrada en vigor de la Llei 9/2009, de 6 d'octubre (1 gener 2016 com abans s'ha dit). Desapareix l'originària regulació de la disposició transitòria setena sobre funcionaris amb habilitació de caràcter estatal (derogada per Llei 27/2013) i de la vuitena sobre personal funcionari de centres docents dependents d'altres administracions. En el seu lloc, la nova disposició transitòria setena es refereix als organismes reguladors de la disposició addicional desena 1r de la Llei 6/1997, de 14 d'abril, d'organització i funcionament de l'Administració general de l'Estat, i la vuitena a l'aplicació de l'article 84.3 en relació amb la forma de procedir en els supòsits de cessament en lloc de lliure designació.

Poques novetats resulten de les disposicions finals (excepte algunes adaptacions normatives), destacant de la disposició quarta sobre l'entrada en vigor, remetent-se a l'entrada en vigor de les lleis de funció pública que es dictin en desenvolupament de l'Estatut, mantenint-se fins llavors en vigor en cada Administració Pública les normes vigents sobre ordenació, planificació i gestió de recursos humans en tant no s'oposin al que estableix aquest Estatut.

I també poques novetats en relació amb l'articulat són destacables, excepte les ja indicades modificacions per les successives lleis que han afectat el seu contingut, bé donant nova redacció a determinats preceptes, bé introduint noves disposicions; es procedeix a eliminar articles amb numeració duplicada, com per exemple l'article 82 sobre mobilitat per raó de violència de gènere i article 82 bis sobre mobilitat per raó de violència terrorista, els continguts han estat refosos en el vigent article 82. La resta d'articles manté la numeració i títol.