La jornada pretén engegar iniciatives que permetin la proliferació de totes aquelles mesures que ens ajudin a avançar en la inclusió de persones amb discapacitat amb especials dificultats d’inserció laboral per contribuir a la compensació de desigualtats i dificultats que es donen en el si de la nostra societat






18/02/2016

En el debat celebrat dijous 18 de febrer, s'han reunit al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona uns 200 assistents, principalment secretaris, interventors i tècnics que participen en els processos de contractació de les administracions locals, focalitzant-se l’atenció en la contractació pública responsable amb clàusules socials per la compra de serveis i productes als centres especials de treball sense ànim de lucre, prioritzant així l’ocupació de les persones amb discapacitat amb especials dificultats d’inserció laboral.

L'acte d'inauguració va anar a càrrec de Xavier Amor, president de l'FMC i alcalde de Pineda de Mar; Miquel Buch, president de l'ACM i alcalde de Premià de Mar; Ramon Vives, president de Dincat; i Mercè Corretja, directora general de Contractació Públic.

En la seva intervenció, el president de la Federació de Municipis va afirmar que estem intentant construir junts des del compromís municipalista, des de la proximitat, un marc que permeti a les persones formar part d’una aliança estratègica per la convivència i el benestar, sense discriminació, capaç de fer front a les desigualtats, afegint que portem molts anys promovent iniciatives – amb un cert risc jurídic – que conjuminin els valors que la contractació pública ha de preservar amb factors de discriminació positiva que ens permetin fer-hi front a les situacions de desigualtat en l’accés a les avantatges de desenvolupament econòmic i d’integració social.

Xavier Amor va explicar als assistents que segurament podrem parlar molt sobre si és millor o no els contractes reservats o l’establiment de condicions d’execució del contracte per protegir millor aquest objectiu d’integració. Però el que és tant o més important per a la nostra entitat és estar a l’alçada d’un repte polític del municipalisme com és promoure i trenar aliances - no conjunturals, estratègiques! – que. com be deia Oriol Illa, president de la Taula del Tercer Sector Social, en un article del darrer número de la revista de l'FMC, permetin la construcció de ciutats inclusives i cohesionades.

Va acabar la seva intervenció amb el desig que aquesta jornada sigui un pas, petit si voleu, però un pas més, per aconseguir-ho.

A continuació, Joan Recasens, advocat, va parlar sobre el posicionament jurídic des del sector de la discapacitat; i Víctor Bayarri, membre de la Iniciativa per a la contractació inclusiva, va presentar la Guia per a la contractació inclusiva (que adjuntem a la part inferior).

Olga Garcia Pereira, cap de l'Àrea d'Informes, Estudis i Documentació de la Junta Consultiva de Contractació Administrativa; i M. Petra Sáiz Antón, interventora general de l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat i presidenta de CSITAL de Catalunya, van valorar la perspectiva de la contractació pública socialment responsable des del punt de vista de l'administració pública.

Finalment, va tenir lloc una taula rodona de bones pràctiques en matèria de contractació pública socialment responsable, formada per  Francisco Blanco López, director de Coordinació Administrativa de l’Ajuntament de Barcelona; Isidre Martí Sardà, secretari general de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú; Aureli Ruiz Milà, tinent d’alcalde de Serveis Centrals i Hisenda de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès; i Maria Àngels Planas Crous, regidora d’Hisenda i Règim Interior de l’Ajuntament de Girona. Ha moderat la taula Joan Burjats Bosch, subdirector General de Seguiment i Avaluació de la Contractació Públic.

L'acte de cloenda va anar a càrrec de Juan Ignacio Soto Valle, secretari general de l’FMC, i Marc Pifarré, secretari general de l’ACM.