Dimecres 9 i dijous 10 de març es va dur a terme el ple monogràfic sobre la situació d'emergència social, la reactivació econòmica, la gestió pública i la necessitat d'una resposta institucional, sol•licitat pels grups del PSC i CSQP






09/03/2016

L’objectiu va ser acordar les actuacions concretes per fer front a l'augment de les desigualtats socials, així com la reactivació econòmica, les millores en la gestió pública i la necessitat d'una resposta institucional a la situació d'emergència social que viu Catalunya, ja que, entre d’altres qüestions, el risc d'exclusió ja afecta el 20,9% dels catalans i l'atur de llarga durada s'ha multiplicat per 3 des de l'inici de la crisi.

En el ple es van tractar la lluita contra la pobresa i les desigualtats, especialment pel que fa a la renda garantida de ciutadania, l'accés i manteniment de l'habitatge i els serveis bàsics, i l'accés als serveis públics, la garantia d'accés en igualtat a tots els serveis educatius, l'accés al menjador escolar quan s'estigui sota el llindar de la pobresa, la reactivació econòmica, la política industrial, l'atur i els pagaments a proveïdors i entitats socials.

Per primera vegada, va intervenir una entitat des de la tribuna d'oradors. Serà Teresa Crespo, portaveu de la plataforma Pobresa Zero. No és inèdit que la Cambra catalana dediqui un ple a la pobresa --es va celebrar un en la passada legislatura a instàncies del PSC, ICV i la CUP--, però sí que ho és que compti amb la participació activa de les entitats.

Les entitats socials, conscients que és el segon ple monogràfic en dos anys, van insistir en la necessitat que hi hagi un compromís pressupostari clar, suficient i realista per dur a terme les polítiques que es plantegin. En un comunicat previ, la Taula del Tercer Sector va demanar als partits que arribin al màxim consens.

La Federació de Municipis de Catalunya va assistir també a aquest ple per recolzar la iniciativa. Recordem, en paraules del president de l'entitat, Xavier Amor, que "des de l’FMC s’han demanat ja mesures urgents i efectives als grups parlamentaris per minvar els riscos d’exclusió social que amenacen milers de famílies a Catalunya i ajudar els alcaldes i alcaldesses en la seva acció diària per promoure ocupació i creixement. I més concretament, el Comitè Executiu de la Federació de Municipis va demanar al govern de la Generalitat l’articulació urgent del fons de pobresa energètica, amb l’objectiu d’assegurar que els recursos a l’abast d’aquest fons es destinin de forma eficaç i eficient a les necessitats per a la satisfacció de les quals es va concebre i promovent de manera efectiva les condicions i els instruments de col·laboració que la llei preveu".