Així ho va declarar el president de la Federació de Municipis de Catalunya a la cimera celebrada dimarts 3 de maig per defensar la llei d'emergència social davant el recurs de l'Estat






04/05/2016

El president de la Generalitat va convocar el dimarts 3 de maig a la tarda representants del món polític i social a una cimera per abordar el recurs del Govern espanyol contra la Llei 24/2015, de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica. En la trobada, que va tenir lloc a partir de les 17 hores al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, hi van participar els presidents dels sis grups parlamentaris; els promotors de la iniciativa legislativa popular (Plataforma d’Afectats per l’Habitatge, Observatori DESC i Aliança contra la pobresa energètica); el president de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social i els secretaris generals dels sindicats UGT i CCOO. En representació del món local hi van assistir Xavier Amor, president de la Federació de Municipis de Catalunya i alcalde de Pineda; David Saldoni, vicepresident de l’ACM i alcalde de Sallent, i diversos alcaldes i alcaldesses de grans ciutats de Catalunya.

En la seva intervenció, el president de la Federació de Municipis de Catalunya va comprometre el recolzament del món municipalista a les mesures reals i efectives per fer front a les demandes de pobresa energètica i dret a l'habitatge amb la protecció social que reclama la situació de crisi: "els ajuntaments de Catalunya seguiran treballant colze a colze amb les entitats financeres per garantir el dret a l'habitatge dels ciutadans malgrat la situació conjuntural que provoca la suspensió de la llei 24/2015. Continuarem treballant per trobar solucions negociades municipi per municipi i fent-ho tot per cada persona".

En aquest mateix sentit, va recordar que "des de la Federació de Municipis de Catalunya ja s'han formulat peticions al govern de la Generalitat per articular els fons de pobresa energètica que la llei preveu i que hores d'ara encara no tenen resposta. Ara, estem en la mateixa disposició de col·laboració per tirar-ho endavant d'una vegada per totes".

La cimera va acabar amb l'acord per unanimitat d'impulsar una nova llei de lectura única, tramitada per la via d'urgència al Parlament de Catalunya, que substitueixi els articles suspesos pel Tribunal Constitucional després del recurs del govern de l'Estat contra alguns articles de la llei d'habitatge catalana. Es va acordar també aprofitar les normes que ja estan vigents i que permeten donar cobertura a les famílies més vulnerables.

En acabar la cimera, els dos representants de les entitats municipalistes, acompanyats de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, així com també d'altres alcaldes i alcaldesses de grans ciutats de Catalunya, van atendre els mitjans. Així, Xavier Amor, va tornar a reiterar que "sol·licitem a les entitats bancàries i empreses que no s'aixequin de la taula per aplicar la llei i així no perjudiquin famílies amb risc de perdre l'habitatge. A més, també reclamem més fons per poder afrontar les demandes ciutadanes d'emergència". "Volem un gran acord i treballarem des de les entitats municipalistes per aconseguir-lo, en una posició unànime de totes les forces polítiques en les necessitats que s'han posat damunt la taula en aquesta cimera".

En aquest sentit, dimecres 5 de maig a la tarda es va convocar al Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge de la Generalitat, una reunió per començar els treballs tècnics relatius a la iniciativa d'un projecte de llei "de lectura única" que doni la cobertura legal necessària a les mesures que el Govern i el món municipalista s'han compromès a emprendre, a la qual hi va assistir la Federació de Municipis de Catalunya.