El 5 de juliol de 1986, va néixer el Fons Català: constituït per 27 socis i una Junta Executiva presidida per l’aleshores alcalde de Salt, Salvador Sunyer, i formada per sis ajuntaments (Arbúcies, Olot, Santa Coloma de Gramenet, Tarragona i Terrassa) i tres entitats (Justícia i Pau, CIEMEN i Càritas Diocesana






06/07/2016

Recordava Salvador Sunyer en el 25è aniversari: "Aquesta gran aventura la vam iniciar peregrinant d’una ciutat a l’altra, d’un poble a l’altre a fi de proposar als alcaldes que se’n fessin socis segons les seves possibilitats, ja que els fonaments del Fons Català són, precisament, les poblacions associades”.

Aquesta peregrinació inicial, juntament amb el suport decidit d’entitats com Justícia i Pau i el CIEMEN, va contribuir enormement a arribar als 315 socis actuals, entre ajuntaments i entitats supramunicipals, que representen el 86% de la població de Catalunya. Entre tots, s'ha donat suport a gairebé 3.000 projectes de cooperació i/o de sensibilització i educació al desenvolupament.

Al llarg d’aquests 30 anys la cooperació al desenvolupament ha evolucionat molt i el Fons Català ha sabut respondre als nous reptes, l’últim dels quals, malauradament, és la crisi de la població refugiada en trànsit a Europa víctima dels conflictes armats a l’àrea Mediterrània. No obstant això, el municipalisme català ha tingut i està tenint una gran resposta: la participació d’uns 170 ajuntaments i ens supramunicipals, que hi destinen prop d’1,5 milions d’euros per executar 20 projectes d’ajut humanitari a les rutes de fugida, 16 projectes d’educació al desenvolupament i treballen per concretar propostes de suport als municipis que es troben a la ruta que fan les persones refugiades, alhora que s'ha manifestat el compromís del món local d’oferir els nostres municipis territori d’acollida i protecció.

El valor de la celebració d’aquests 30 anys és més important perquè, malgrat la greu crisi econòmica dels darrers anys, la gran majoria de municipis han continuat mantenint el compromís envers solidaritat i la cooperació. Per això, el Fons català anuncia que aquesta tardor es farà una celebració a Girona, de la qual s'informarà oportunament.

Des del Fons i en relació a aquesta efemèride, avui és un bon dia per recordar que "Gràcies al compromís ininterromput del món local català amb el desenvolupament dels països i pobles del Sud i amb la solidaritat internacional, malgrat els darrers anys de crisi que han estat molt durs per a la cooperació, no partim de zero sinó d'una feina feta i d'un treball de fons que ha deixat petjada a la cooperació catalana”.