Joan Josep Queralt, Juli Ponce i Rafael Jiménez Asensio parlen sobre l'ètica i les responsabilitats públiques, en la tercera i última sessió qué té lloc avui del Seminari de Relacions Col·lectives organitzat per l'FMC






15/12/2016

Per tractar d’aquests temes hem comptat amb la presència de tres reconeguts experts en la matèria. En primer lloc, el catedràtic de Dret Penal de la Universitat de Barcelona, Joan Josep Queralt, que ha ofert propostes per lluitar contra la corrupció en el sector públic local, amb especial referència a la responsabilitat pública (accountability) i als public compliance officers.

En segon lloc, el professor titular de Dret Administratiu, Juli Ponce Solé, ens ha apropat el significat de l’ètica pública als governs locals.

Finalment, tanca el seminari el professor de Dret Constitucional de la Universitat Pompeu Fabra i consultor institucional, Rafael Jiménez Asensio, que ens ha acostat a temes com l’ètica i la integritat institucional per mitjà de l’elaboració dels codis de conducta de les entitats locals.

Recordem que la primera sessió inaugural del Seminari, que va tenir lloc al mes d'octubre, va analitzar la trajectòria que ha tingut, i que tindrà, l’Acord comú de condicions per als empleats públics dels ens locals de Catalunya de menys de 20.000 habitants (2015-2017), signat l’any 2015, pels agents socials i les entitats municipalistes. També va tractar sobre les noves formes de prestació dels serveis públics locals i sobre la normativa administrativa de crisi de les normes pactades a la negociació col·lectiva.

En la sessió del mes de novembre es va abordar l’estat actual de l’ocupació pública local, l’afectació de la legislació de la crisi a la consolidació de l’ocupació temporal i als processos de funcionarització que va encetar l’Estatut bàsic de l’empleat públic, i també un dels temes candents de la negociació col·lectiva pública, com és el deure de negociar de bona fe per part de les administracions públiques.