Aquest document, fruit del treball d'un seminari liderat pel professor Jiménez Asensio i que ha comptat amb electes, funcionaris i directius públics i la col·laboració del CSITAL Catalunya, crea les bases per establir un marc de conducta basat en uns valors i una ètica pública compartida i visible






03/02/2017

La Federació de Municipis de Catalunya ha celebrat aquest matí una jornada per presentar el Codi de conducta i de bon govern-tipus per a càrrecs de l'àmbit local, per tal de dotar de sentit ètic les nostres institucions: valors i ètica pública conformen l’ADN de les administracions i les institucions públiques.

El servei públic s’ha d’entendre, no només des de l’eficàcia i eficiència de les seves accions, sinó que ha d’anar acompanyat d’una manera de fer integra i exemplar. Electes i alts càrrecs han de desenvolupar la seva responsabilitat sota un marc de conducta basat en uns valors i una ètica pública compartida i visible. No només perquè ho marqui la normativa sinó per dotar de sentit i contingut la qualitat democràtica de les nostres institucions. Aquest document elaborat per l'FMC amb la col·laboració del CSITAL Catalunya possibilita que els governs locals de Catalunya que vulguin, ho adoptin i ho aprovin, i així donar compliment a la Llei de transparència, accés a la informació i bon govern que estableix l’obligació per als ens locals de dotar-se d’un Codi de Conducta.

Amb la jornada, presentada per Félix Alonso, alcalde d’Altafulla, diputat al Congrés i president de l’Àmbit de Bon Govern i Innovació Democràtica de l’FMC, s'ha donat a conèixer aquest Codi i s'ha reflexionat sobre la importància i sentit de la ètica i els valors públics en les institucions locals i com treballar els possibles conflictes que es produeixen en la seva aplicació. Alonso ha presentat els conferenciants i ha afirmat que cal aprendre de les institucions basques, que són capdavanteres en aquesta matèria. També ha mencionat l'Ajuntament de Barcelona que tot just ha aprovat el seu Codi de Conducta i les experiències de la Generalitat amb el Codi de Servei Públic i el Codi d'Alts Càrrecs.

La conferència inaugural l'ha donat Txetxu Ausín, científic titular de l'Institut de Filosofia del CSIC i membre del Comitè d’Ètica Pública del Govern Basc, que ens ha parlat sobre els valors i l'ètica pública.

A continuació, ha tingut lloc una taula rodona sobre experiències: Implementació dels codis ètics a les institucions i conflictes derivats. Moderada per Eduard Rivas, alcalde d’Esparreguera i vicepresident de l’Àmbit de Bon Govern i Innovació Democràtica de l’FMC, ha comptat amb les intervencions de Gotzone Zaldunbide, regidora delegada de l’àrea d’Atenció Ciutadana, Participació i Districtes de l’Ajuntament de Bilbao; Ángel Castiñeira, president de la Comissió per l’elaboració del Codi Ètic del Servei Públic de Catalunya; Goizeder Manotas, directora de Modernització de la Diputació Foral de Gipuzkoa; i Joan Llinares Gómez, gerent de Recursos i responsable de l’Oficina de Transparència i Bones Pràctiques. Ajuntament de Barcelona.

A la tercera taula rodona hem conegut el contingut del Codi de la Federació de Municipis de Catalunya. La presentació d'aquest document, els diferents rols i responsabilitats derivades del Codi ha anat a càrrec de Rafael Jiménez-Asensio, catedràtic de Dret Administratiu de la Universitat Pompeu Fabra; Ma. Petra Saiz Anton, presidenta del CSITAL Catalunya; i Michael Donaldson, director de l’àrea de Planificació Estratègica de l’Ajuntament de Gavà. El moderador serà Ángel Zurita, lletrat dels Serveis Jurídics de l’Ajuntament de Bilbao.

En la cloenda de la jornada han intervingut Jordi Foz, secretari de Transparència i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya Eduard Rivas, alcalde d’Esparreguera i vicepresident de l’Àmbit de Bon Govern i Innovació Democràtica de l’FMC i Félix Alonso, alcalde d’Altafulla, diputat al Congrés i president de l’Àmbit de Bon Govern i Innovació Democràtica de l’FMC.