La Comissió Europea presenta avui una iniciativa que s’emmarca en el programa Erasmus+ i dóna suport a la formació i a la mobilitat dels joves europeus. Aquesta iniciativa, anomenada 'Move2Learn, Learn2Move' (viatjar per aprendre, aprendre per viatjar), permetrà que com a mínim 5000 joves europeus puguin viatjar a un altre estat membre de la UE generant un mínim de contaminació, tots sols o bé amb la seva classe






29/03/2017

Aquesta iniciativa única, duta a terme amb motiu del trentè aniversari del programa Erasmus, és coherent amb dues de les prioritats de la Comissió: dedicar més atenció al jovent europeu i facilitar la seva mobilitat i els seus desplaçaments dins de la UE, especialment desplaçaments que generin poques emissions contaminants.

«Learn2Move Move2Learn» es basa en una idea que va proposar el 2016 el Parlament Europeu i que es durà a terme a través d’eTwinning, la xarxa de professors més gran del món. Aquesta iniciativa forma part del programa Erasmus+ i permetrà que professors i alumnes de tot Europa puguin desenvolupar projectes conjuntament a través d’Internet.

«Gràcies a l’èxit d’eTwinning, aquesta iniciativa que avui presentem permetrà que els joves descobreixin i coneguin de primera mà els estats membres i les cultures d’Europa. La iniciativa coincideix amb el trentè aniversari del programa Erasmus i és un altre bon exemple d’una manera de fer de les institucions europees que acosta els pobles entre ells i ajuda a desenvolupar un sentiment de pertinença europea», ha declarat el comissari d’Educació, Cultura, Joventut i Esports de la UE, Tibor Navracsics.

«El transport té més a veure amb la gent que no pas amb les autopistes, les vies de tren o els vaixells. Per tant, volem donar als joves europeus l’oportunitat de descobrir Europa i de viatjar de manera respectuosa amb el medi ambient. Per això la iniciativa que avui presentem té en compte les emissions de CO2 i em complau saber que els operadors de transport hi posaran el seu granet de sorra perquè es pugui dur a terme la nostra iniciativa», ha declarat també la comissària de Transports de la UE, Violeta Bulc.

La iniciativa va destinada a alumnes de 16 anys o més que estiguin enregistrats a eTwinning. Els millors projectes de cada estat membre aconseguiran bitllets gratuïts. La inclusió social serà un dels criteris importants a l'hora de triar els millors projectes. Els guanyadors podran viatjar en la data que triïn entre el mes d’agost del 2017 i el mes de desembre del 2018. Els alumnes podran viatjar en grup amb la seva escola o bé tots sols en funció de la decisió de pares i professors.

Es podran fer servir tots els modes de transport tot respectant els criteris de sostenibilitat i els punts de partida i de destinació dels alumnes que hi participin. Hi ha operadors que oferiran un descompte especial als alumnes que participin en la iniciativa: Aegean Airlines, Air Dolomiti, ALSA Grupo, Azores Airlines, Brussels Airlines, Comboios de Portugal, Croatia Airlines, Deutsche Bahn, Hahn Air, Iberia Express, Interrail, Luxair, Naviera Armas, Olibus, SNCF, Transferoviar Calatori, Trenitalia, Vueling i Westbahn.

 

La Comissió insta d’altres empreses a sumar-se a la iniciativa

eTwinning és una plataforma de personal docent i no docent (professors, tutors, bibliotecaris) que permet la comunicació, la col·laboració i el desenvolupament de projectes en comú i crear de fet una comunitat educativa europea. eTwinning promou la col·laboració entre escoles i alumnes i ofereix als professors oportunitats de desenvolupament professional continu i gratuït en línia. eTwinning ja ha connectat entre ells més de 450000 professors.

eTwinning es va engegar el 2005 com a principal instrument del programa eLearning i des del 2014 forma part d’Erasmus+, l’actual programa europeu d’educació, formació, joventut i esports. eTwinning és gestionat i finançat per la European Schoolnet, una associació internacional de trenta ministeris d’educació europeus que desenvolupa enfocaments educatius adreçats a escoles, professors i alumnes de tot Europa. A més, a nivell nacional eTwinning també disposa del finançament de trenta-set administracions nacionals.