En una visita institucional a la Federació de Municipis de Catalunya, Abel Caballero, president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i alcalde de Vigo, ha expressat aquest matí el rebuig al document de pressupostos de l’Estat, reclamant que s’introdueixen canvis al text per tal de no impedir a les entitats locals que reinverteixin el seu superàvit de l’any passat en l’exercici 2017 i 2018
05/04/2017
"Els pressupostos no estaran aprovats fins al juny i els governs locals en els sis mesos restants d’aquest any no podran executar el superàvit. I l’Estat ho sap”, ha dit. Altres institucions no compleixen els objectius imposats per la UE, en canvi el superàvit dels ajuntaments està xifrat en 7.000 milions d’euros, el 0,66 % del PIB estatal. I ha afegit que "Espanya va complir els requisits del dèficit amb Europa gràcies a les corporacions locals. Som un model de gestió. N’estem farts i hem d’anar junts en aquest tema”.
Pel que fa a la reposició d’efectius, també ha assegurat que cal dir prou a la impossibilitat que els ajuntaments contractin personal. Caballero ha quantificat en gairebé 100.000 els llocs de treball que s’han perdut des del començament de la crisi. Des de la FEMP s’ha fet la proposta de reposar el 100 per cent aquest any, i que es prevegi un calendari per recuperar la totalitat d’efectius. S’ha referit a l’acord entre el govern i els sindicats respecte de l’oferta d’ocupació pública i l’ha valorada positivament.
En relació al sostre de despesa, el president de la FEMP ha informat que encara no s’ha convocat cap reunió del grup de treball format entre govern central, govern autonòmic, governs locals i Autoritat Fiscal per arribar a un acord aquest tercer trimestre de 2017. "Volem un acord ja”.
En la seva intervenció, el president de la FEMP ha dit que "estem en un moment complex i difícil del municipalisme. Amb l’LRSAL ja vam patir un important retrocés. Ara, cal anar a un municipalisme més adaptat al segle XXI. Els ajuntaments juguem un paper molt important i estem legitimant bona part de la política, però amb condicions precàries”.
Per aquest motiu, ha reclamat una reforma de la Constitució que resituï l’administració local en un lloc destacat. Des de la FEMP, ja s’està treballant en aquesta reforma. En segon lloc, Caballero ha afirmat que "hem d’establir la nostra capacitat legislativa a través de lleis orgàniques que regulin tots els sectors on l’administració local hi és”.
I per últim, el finançament. "Cal que els governs locals ens reorientem. Per a això, necessitem més recursos. No podem romandre en el 12 per cent com fa 35 anys, mentre que la nostra capacitat d’acció s’ha multiplicat per 10”.
Finalment ha avançat que per demà 6 d’abril ha convocat una Junta de Govern Extraordinària de la FEMP per tractar totes aquestes demandes. En aquest sentit, ha anunciat que si arribés el cas, convocaria les juntes de govern de les disset federacions territorials i representants de les diputacions per tal de reforçar.
Xavier Amor, president de l’FMC i alcalde de Pineda de Mar, ha acompanyat Abel Caballero, juntament amb Martí Carnicer, president de l’Àmbit de Serveis Econòmics de l’FMC i alcalde del Vendrell. A la reunió hi han assistit una cinquantena d’electes locals catalans.
Martí Carnicer s’ha referit en la seva intervenció a les propostes elaborades per la Federació de Municipis de Catalunya i presentades a la Comissió d’Hisenda de la FEMP sobre la gestió econòmica i financera dels ens locals, i molt especialment a les propostes que hem formulat sobre la regla de despesa.
Per la seva banda, Xavier Amor ha descrit en la seva intervenció els tres eixos d’acció en els quals l’FMC treballa conjuntament amb la FEMP. El primer, l’eix del finançament local, el segon, l’eix competencial, especialment l’adreçat als serveis a les persones i els drets socials; i el tercer, l’eix institucional que permeti guanyar espai de nou al municipalisme.
Contingut relacionat
AQUESTA WEB UTILITZA GALETES
Les galetes són importants, influeixen en l''experiència de navegació, ens ajuden a protegir la privacitat i permeten realitzar les peticions que ens solicitin a través de la web.
Utilitzem galetes propies, aquestes són estrictament necessàries per el funcionamint bàsic de la web i, per tant, sempre estan actives. Altrament, també utilitzem galetes de tercers, aquestes són opcionals i es poden configurar des de la opció de Configurar Galetes.
Més informació en la nostra Política de Galetes.
Galetes estrictament necessàriesAquestes galetes són essencials per al funcionament del lloc web i no poden desactivar-se en els nostres sistemes. S'ajusten en resposta a les seves accions per proporcionar serveis com la personalització de les preferències de privacitat, la iniciació de sessió o l'ompliment de formularis.
Galetes de tercersAquestes galetes ens permeten rastrejar les visites i les fonts de trànsit, el que ens habilita per avaluar i millorar el rendiment del nostre lloc web.