La Federació de Municipis de Catalunya està celebrant avui una sessió especial del Seminari de Dret Local, amb l'objectiu d'analitzar les manifestacions més significatives d'alguns dels fenòmens que comporten la fragmentació política creixent dels nostres ajuntaments






04/05/2017

Davant 160 assistents, aquesta sessió especial ha estat inaugurada per Juan Ignacio Soto Valle, secretari general de la Federació de Municipis de Catalunya; Xavier Forcadell Esteller, coordinador general de la Diputació de Barcelona; Albert Solé Benito, director dels Serveis Jurídics de l'Ajuntament de Barcelona; i Aurora Corral, vicepresidenta del CISTAL Catalunya.

A continuació, Josep Mir i Bagó, director del Seminari, ha introduït ja la primera ponència, que ha anat a càrrec d'Eduard Paricio Rallo, magistrat, que ha parlat sobre la legalitat i la llibertat d’expressió: el ple pot debatre i resoldre sobre qualsevol cosa? la llibertat d’expressió empara qualsevol debat/resolució? qualsevol moció? es poden aprovar mocions contràries a l’ordenament jurídic? intervenció judicial i debat polític local: els òrgans judicials poden limitar o interferir el debat polític local? quins? són vinculants les indicacions judicials que limiten o interfereixen els debats polítics a l’Ajuntament?

Per analitzar les consultes populars i la iniciativa ciutadana per proposar l’aprovació de normes de caràcter general de competència municipal. Iniciativa ciutadana i consultes populars: característiques i efectes jurídics, objecte i procediment, s'ha comptat amb Fernando Pindado Sánchez, comissionat de Participació a l’Ajuntament de Barcelona.

Finalment, Carmen Alonso Higuera, secretària de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat, ha tractat sobre la qüestió de confiança i la moció de censura: requisits i quòrum per a la presentació i votació, la significació de l’aprovació de pressupostos sense acord de ple; i els tràmits que s’han de complir malgrat la seva aprovació amb qüestió de confiança.