Els factors socials són una de les variables que incideixen en la salut de les persones; partint d'aquesta premissa les estratègies de prescripció social permeten la creació de ponts entre els serveis mèdics o d'assistència social i els recursos comunitaris o d'oci existents (grups comunitaris, clubs esportius, associacions temàtiques, bancs del temps, clubs de pesca, recursos formatius, etc.). L'objectiu és doncs aprofitar els beneficis que tenen les activitats socials sobre la salut com a instrument de reinserció social i laboral






02/06/2017

A tall d'exemple, s'exposa el cas d'una persona amb problemes musculoesquelètics que es va quedant exclosa, primer del mercat laboral i posteriorment de la vida social; el servei de prescripció social la podria posar en contacte amb un grup d'aficionats a la jardineria o a les caminades, cosa que seria un primer pas per anar recuperant l'activitat física i l'autoconfiança i, en darrera instància, un lloc de treball. Un altre exemple d'incidència més directa seria el cas d'un aturat amb problemes de salut que recorre al servei de prescripció social per tal que li facilitin una llista de grups de suport per a poder afrontar la seva malaltia i d'opcions formatives i ocupacionals per a facilitar la seva reinserció laboral.

La creació d'aquest tipus de servei requereix:

- La implicació dels serveis sanitaris, com a punt de detecció d'usuaris potencials i porta d'entrada.

- La dedicació de professionals especialitzats amb un bon i actualitzat coneixement sobre la xarxa de recursos comunitaris, esportius, associatius i culturals. La seva intervenció hauria d’estar estretament coordinada amb els serveis de salut que atenen als usuaris comuns.