Ha tingut lloc aquest matí i ha anat a càrrec de Fermín Morales Prats, catedràtic de Dret penal de la Universitat Autònoma de Barcelona; i Rafael Jiménez Asensio, professor de Dret Constitucional de la Universitat Pompeu Fabra






08/06/2017

Joan Llinares Gómez, gerent de Recursos de l'Ajuntament de Barcelona, ha presentat la conferència, fent evident la necessitat d'establir polítiques d'integritat i prevenció de les administracions púbiques i la promoció d'una cultura ètica, desenvolupant canals per prevenir la corrupció; i ha parlat sobre el debat existent entre reforçar les estructures actuals i crear nous mecanismes contra la corrupció.

Rafael Jiménez Asensio, en la seva intervenció ha fet una introducció dels codis de conducta en les administracions públiques, posant com a exemple el govern basc. També ha mencionat una experiència de codi de conducta en una autoritat independent: la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència; la proposta de document de 'Principis d'Ètica Judicial' del Consejo General del Poder Judicial; i ha detallat d'altres casos d'integritat institucional a les comunitats autònomes. "La integritat institucional s'ha d'incorporar sí o sí al sector públic".

En el seu discurs, ha recordat que la Federació de Municipis de Catalunya està impulsant en aquests moments la construcció d'un sistema d'integritat institucional local, i ha elaborat així mateix un avantprojecte de Codi de Conducta-Tipus per a les entitats locals catalanes, aplicable als representants locals, directius (també del sector públic institucional) i funcionaris amb habilitació nacional. Aquest model de codi de conducta s'insereix plenament en un marc d'integritat institucional certament avançat i pretén que les entitats locals catalanes disposin d'un text al qual es puguin adherir voluntàriament mitjançant acords plenaris.

Per la seva banda, Fermín Morales ha dit que la compliance és un signe de credibilitat que ha vingut per quedar-se, afegint que "una organització público-privada que vulgui tenir èxit a mig termini ha de promoure i mantenir una cultura d'integritat"; també ha explicat les diferents modificacions del Codi Penal fins a arribar a la darrera del 2015 i ha exposat experiències sobre responsabilitat individual, col·lectiva i empresarial, citant casos anglosaxons i de dins de la pròpia Unió Europea.

En la part final s'ha produït un interessant debat entre els assistents i els ponents sobre l'objecte de la conferència i l'aplicació del programa de compliance en els governs locals.