Aquest va ser un dels punts claus de la intervenció d'Eduard Rivas, alcalde d'Esparreguera i vicepresident de l'Àmbit de Bon Govern i Innovació Democràtica de la Federació de Municipis de Catalunya en la inauguració de l'Assemblea del Consorci Localret






06/03/2018

L'Assemblea del Consorci Localret va tenir lloc ahir 6 de març a la Sala d'Actes del Cibernàrium. A la inauguració, Eduard Rivas va estar acompanyat pel president de Localret i alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa; i pel president de l'ACM i alcalde de Sallent, David Saldoni.

Eduard Rivas, en la seva intervenció va ressaltar que "avui la participació, com a element clau en la nova governança de les nostres comunitats locals, és a l’agenda dels governs locals". Per tal d'integrar aquest element a la democràcia institucional representativa hi han molts factors a tenir en compte: i això es tractarà en aquesta assemblea.

Va continuar afegint que la Federació de Municipis de Catalunya vol posar l’èmfasi en un aspecte –el competencial– que no pot passar desapercebut, perquè les reformes que ara ens encoratgen per innovar, per construir aquesta nova governança, no solament en aspectes procedimentals o contractuals sinó en molts d’altres, necessiten d’una reforma institucional que les acompanyi.

D’aquí la importància que nosaltres donem que l’annex del dret de participació en els assumptes de la vida local de la Carta Europea d’Autonomia Local (CEAL) -l’anomenada Carta d’Utrech- sigui ratificada per Espanya i obligui en condicions d’igualtat a tots els municipis.

Per això venim insistint i convidant a municipis i parlaments autonòmics a empènyer en aquesta proposta de millora de la democràcia institucional representativa aprovada pel Consell d’Europa ja fa deu anys i que ni el Congrés dels Diputats ni cap parlament autonòmic ha impulsat en clau de reforma. Es tracta que el nostre marc jurídic sigui capaç d’oferir als municipis i als ciutadans unes regles que preservin la igualtat en matèria de participació. No ha estat així fins ara.

En un altre ordre de coses, va afirmar que els reptes tecnològics en l’àmbit local tenen a veure amb la millora de la competitivitat de tot el sector públic: la finestreta única empresarial, les noves regles procedimentals de les administracions públiques, els nous marcs de la transparència en la gestió dels assumptes públics, la contractació... Nosaltres estem preparats per afrontar aquests reptes que les Estratègies de les UE ens marquen ja des de la Declaració de Lisboa i que tenen com a objectiu millorar l’ocupació i reduir la pobresa, assegurar l’equilibri territorial i afavorir el desenvolupament econòmic i la cohesió social.

Per això hem de recuperar amb força l’Agenda local.

Rivas va concloure la seva intervenció recordant que des de l'FMC donarem la col·laboració més estreta i desinteressada perquè el Consorci Localret continuï la seva tasca per ajudar els governs locals de Catalunya en el camí de la innovació i la reforma.

La ponència inaugural d'aquesta assemblea portava el títol de 'Decidim: la plataforma de participació oberta, transparent i col·laborativa', i va a anar a càrrec de Joan Puigdomènech, regidor de Medi Ambient i Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès; Fernando Pindado, comissionat de Participació i Democràcia Activa de l’Ajuntament de Barcelona; i Pilar Díaz, alcaldessa de l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat i vicepresidenta del Consorci Localret.

A continuació, l'assemblea va continuar amb l'ordre del dia establert.