Avui la Federació de Municipis de Catalunya ha reunit un centenar d'assistents en una jornada que ha tingut lloc al Col·legi d'Economistes per analitzar aquest règim jurídic, amb especial referència a la normativa catalana, a l'actuació de la Comissió Nacional del Mercat de Valors i a la jurisprudència del TSJC






15/03/2018

El mercat dels habitatges turístics o dels lloguers a curt termini és, a dia d’avui, un negoci en alça. La globalització, la proliferació de l’oferta d’habitatges turístics en un context d’innovació tecnològica i dels nous hàbits dels viatgers, posen de relleu que ens trobem davant d’un fenomen que ha arribat per a quedar-se. La regulació és, doncs, necessària. L’aparició d’aquesta classe de lloguers (sobre la que no existeix normativa estatal però sí autonòmica, encara que no homogènia), ha fet que aquest sector estigui desordenat i mancat de seguretat jurídica.

Les incerteses legals i els pronunciaments de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), partidària de la lliure competència i del desenvolupament del mercat, ens inviten als poders públics, especialment als locals, a promoure una legislació que tingui en compte els interessos generals.

Aquesta problemàtica ha estat objecte de consideració i debat en aquesta jornada, que ha estat inaugurada per Esther Pujol Martí, alcaldessa de Tiana i presidenta de l’Àmbit de Desenvolupament Econòmic i Ocupació de la Federació de Municipis de Catalunya; i Àngel García Fontanet, ex-magistrat i president de la Fundació Carles Pi i Sunyer, d’Estudis Autonòmics i Locals; que també l'ha moderat.

Joaquim Ferret Jacas, catedràtic de Dret Administratiu, ha fet una reflexió sobre els habitatges turístics, en especial referència a la normativa catalana i a l'actuació de la Comissió Nacional del Mercat de Valors; i Eduardo Rodríguez Laplaza, magistrat de la Secció 3a de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, ha parlat sobre les consideracions generals dels habitatges turístics i de la jurisprudència sobre aquesta matèria, especialment del TSJC.