En la reunió ordinària del Comitè Executiu de l’FMC que ha tingut lloc aquest matí s'ha aprovat també la liquidació del pressupost de l’entitat de l’exercici econòmic de 2017 que reflecteix la bona situació econòmica i financera de l'entitat confirmant les dades del balanç de l'exercici 2016






23/03/2018

També s’ha aprovat l'informe d'activitats de l'entitat corresponent al període gener-febrer de 2018 i s'han designat els membres de l’FMC a diverses comissions mixtes i òrgans de participació i col·laboració amb la Generalitat de Catalunya. Així mateix s'han ratificat les observacions a diferents projectes normatius impulsats per diversos departaments de la Generalitat de Catalunya segons els informes elaborats pels serveis tècnics i jurídics de l’FMC.

Un aspecte central de l'ordre del dia ha estat l'informe i ratificació de les actuacions dutes a terme per l'FMC per tal de demanar al govern de la Generalitat i a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) la suspensió de l'increment de l'11,8 per cent de les tarifes del subministrament d'aigua, després que el Tribunal Suprem hagi confirmat la nul·litat de ple dret del contracte de concessió d'ATLL. L'FMC ha presentat la petició de mesures cautelars de suspensió davant el jutjat contenciós i ha presentat també davant l'ACA la corresponent petició a l'efecte.

Altrament, el Comitè Executiu ha ratificat les actuacions en relació amb el recurs d'apel·lació presentat contra la Sentència del Jutjat Contenciós número 2 de Barcelona, que va declarar nul el protocol per a l'aplicació de la Llei 24/201, de 29 de juliol, de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica. Sobre aquest punt, el president de l'FMC, Xavier Amor va declarar que "el que ens interessa als governs locals -a la nostra entitat municipalista- és que els marcs jurídics siguin viables i ens permetin fer polítiques públiques". "Els municipis hem fet tot el que ha estat a les nostres mans per minvar els efectes d'aquesta singular i dramàtica manifestació de la pobresa i ho continuarem fent en el futur, però demanem seguretat jurídica i recursos si volem construir una política pròpia en pobresa energètica".

S'ha donat compte de l'acord FEMP-MHAP en relació a la proposta de modificació normativa de la regla de despesa per autoritzar la utilització del superàvit en inversions sostenibles, i que està pendent del compliment del compromís del govern de l’Estat de tramitar el decret-llei per implementar-lo.

En un altre ordre de coses, s'ha informat també de l’impuls de la moció en defensa de l’escola catalana i de l’acte Som Escola i de l’execució i justificació del Pla AFEDAP/Formació Local de l’ exercici 2017. S’ha informat de diferents convenis de col·laboració formalitzats per l’FMC: amb la Fundació Carles Pi i Sunyer d’Estudis Autonòmics i Locals per al desenvolupament, el manteniment i l’actualització del Banc de Bones Pràctiques dels governs locals 2018; amb el Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Barcelona per impulsar conjuntament activitats, iniciatives i projectes que corresponguin als objectius comuns; i amb la Fundació Carles Pi i Sunyer d’Estudis Autonòmics i Locals per al desenvolupament dels actes de reconeixement de les accions i activitats que han estat certificades com a Bones Pràctiques dels governs locals. Finalment, s'ha donat compte de la moció a favor de polítiques de millora del sistema públic de pensions.

(Aquest matí, el govern de l'Estat ha aprovat el decret llei que permet la reinversió: autoritza als ajuntaments a invertir els seus 5.000 milions de superàvit en àrees prioritàries).