Els passats 6 i 7 d'abril, més de 40 municipis i organitzacions del moviment feminista es van reunir a Madrid per analitzar les implicacions del Pacte d'Estat en matèria de Violència de Gènere per als municipis i tractar els aspectes clau per als governs locals que promou el Pacte d'Estat: competències, finançament, estàndards de qualitat i contractació
25/04/2018
Després de 6 mesos d'incompliment del Pacte d'Estat, els municipis allà presents van acordar elaborar aquest document en comú amb l'objectiu d'aconseguir el màxim nombre d'adhesions de municipis possible i així, fer arribar a la resta d'administracions la importància i la necessitat d'implementar els acords adoptats al Pacte d'Estat amb urgència.
MANIFEST
MUNICIPIS PEL COMPLIMENT EFECTIU DEL PACTE D’ESTAT EN MATÈRIA DE VIOLÈNCIA DE GÈNERE
La violència masclista constitueix una de les més habituals i flagrants violacions dels drets humans que es produeixen a les nostres ciutats a dia d’avui. Segons les xifres oficials, des de l’any 2003 fins a l’actualitat, 929 dones han estat assassinades, i des del 2013, any en què comença el recompte oficial, 24 nens i nenes han estat assassinats i assassinades per la violència masclista. I aquestes xifres representen només la punta de l’iceberg; les associacions de dones documenten un nombre encara més gran de casos en el seu treball quotidià i són centenars de milers de dones i nenes i nens supervivents de les diferents formes de violència masclista les que no formen part de les estadístiques oficials i busquen suport i protecció davant aquests greus abusos dia a dia.
El Pacte d’Estat en matèria de Violència de Gènere, aprovat el 28 de setembre de 2017 pel Congrés dels Diputats, reconeix les obligacions de les diferents administracions derivades de la normativa espanyola i internacional, particularment pel que fa al Conveni Europeu de prevenció i lluita contra la violència contra les dones i violència domèstica, conegut com el Conveni d’Istanbul. Aquesta norma europea fonamental va ampliar l’actuació de totes les administracions públiques, incloses les entitats locals, enfront de la violència masclista en totes les seves manifestacions: a més de la violència comesa en l’àmbit de la parella o ex-parella, s’inclouen també la violència sexual , l’assetjament sexual, els matrimonis forçosos i la mutilació genital femenina, entre d’altres. I en el Pacte d’Estat es recull el compromís explícit, en la mesura 204, d’establir finançament específic per al compliment de les obligacions previstes en el Conveni d’Istanbul per part de totes les administracions públiques.
El Pacte d’Estat confereix un paper protagonista als municipis en la prevenció, detecció i atenció integral davant la violència masclista. Així mateix, estableix una via de finançament directe a l’Administració local. En la seva mesura 207 preveu que els pressupostos generals de l’Estat destinin, via transferència directa i finalista, un increment anual de 20 milions d’euros als ajuntaments durant els propers cinc exercicis, inclòs l’any 2018.
Els ajuntaments signants d’aquest manifest:
1. REAFIRMEM EL NOSTRE COMPROMÍS enfront de la violència masclista i ens comprometem a complir les mesures establertes en el Pacte d’Estat en matèria de prevenció, detecció i atenció integral davant les diferents manifestacions de la violència masclista.
No obstant això, manifestem que per complir amb les nostres obligacions en aquesta matèria requerim d’un marc competencial clar i d’un finançament estable que garanteixi els serveis necessaris de prevenció i atenció integral en els nostres municipis.
En termes competencials, la Llei 27/2013, de 27 de desembre, de racionalització i sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL) suposa en l’actualitat un greu impediment per al compliment del Pacte per part dels ajuntaments, a més d’una contradicció amb el nostre marc competencial d’obligacions establertes pels marcs internacionals i europeus ratificats per Espanya, així com per la Llei 1/2004 de mesures de protecció integral contra la Violència de Gènere.
D’altra banda, pel que fa als municipis, com a institucions públiques més properes a la ciutadania, la normativa específica i el Pacte d’Estat ens atribueixen el deure de prestar una atenció a dones i menors víctimes de la violència masclista sota els estàndards de disponibilitat, accessibilitat i qualitat. No obstant això, aquest repte resulta actualment difícil de complir per la majoria de municipis per no tenir una estructura professional estable que sostingui els programes i serveis d’atenció adequats.
2. DENUNCIEM que més de sis mesos després de la seva aprovació, els compromisos que han de garantir el compliment del Pacte d’Estat no s’han complert:
3. EXIGIM:
Al Congrés dels Diputats:
Al Govern central:
L’establiment d’un acord sobre estàndards mínims per a l’atenció integral municipal a les víctimes de les diferents manifestacions de la violència masclista, que comporti un estudi de costos per població de cara a la seva efectiva implantació, per tal de garantir una resposta adequada a totes les víctimes de violència masclista amb independència del seu lloc de residència.
Contingut relacionat
AQUESTA WEB UTILITZA GALETES
Les galetes són importants, influeixen en l''experiència de navegació, ens ajuden a protegir la privacitat i permeten realitzar les peticions que ens solicitin a través de la web.
Utilitzem galetes propies, aquestes són estrictament necessàries per el funcionamint bàsic de la web i, per tant, sempre estan actives. Altrament, també utilitzem galetes de tercers, aquestes són opcionals i es poden configurar des de la opció de Configurar Galetes.
Més informació en la nostra Política de Galetes.
Galetes estrictament necessàriesAquestes galetes són essencials per al funcionament del lloc web i no poden desactivar-se en els nostres sistemes. S'ajusten en resposta a les seves accions per proporcionar serveis com la personalització de les preferències de privacitat, la iniciació de sessió o l'ompliment de formularis.
Galetes de tercersAquestes galetes ens permeten rastrejar les visites i les fonts de trànsit, el que ens habilita per avaluar i millorar el rendiment del nostre lloc web.