Guia per a dur a terme una auditoria sobre la qualitat de l'ecosistema urbà d'innovació






26/04/2018

El procediment d'avaluació està fonamentat en 5 eixos:

1 - Tamany, localització i nombre de districtes innovadors.

2 - Capacitat d'innovació de l'ecosistema urbà: el/s districte/s innovadors estan aprofitant al màxim els seus avantatges competitius pel que fa a l'impuls de la innovació?

3 - Diversitat i inclusió: el/s districte/s innovadors del municipi tenen un caràcter inclusiu i divers?

4 - Qualitat urbana: nivell de qualitat de l'entorn urbà del districte (equipaments, qualitat dels espais públics, comunicacions, etc.) com a element d'atracció d'empreses i treballadors/es, i d'afavorir interaccions.

5 - Capacitat de lideratge del/s districte/s innovadors: existència d'empreses o d'institucions que dinamitzen la innovació i promouen la creació de xarxes de cooperació.

Per tal d'obtenir informació sobre aquests 5 aspectes cal utilitzar indicadors quantitatius però també indicadors qualitatius. Això farà necessari:

- Cercar les dades numèriques: treballadors/es per sector, indicadors d'accessibilitat als hubs d'innovació, institucions al voltant de les que es concentra activitat innovadora, sectors més competitius, nombre de patents generades, quantitat de projectes compartits entre indústria i institucions educatives, nombre d'start-ups creades, nombre d'espais de coworking, diversitat racial dels treballadors/es en empreses innovadores, etc.

- Organitzar entrevistes i grups de debat per obtenir les dades qualitatives.

Una vegada finalitzada aquesta auditoria de moment "0" cal establir mecanismes d'obtenció "senzilla" dels valors d'indicadors claus que permetin anar fent seguiment de l'evolució de l'ecosistema urbà d'innovació.