Cap a un ecosistema de democràcia inclusiva. 18ena conferència. Barcelona, 25, 26 i 27 de novembre






04/07/2018

Les inscripcions es poden fer del 2 de juliol al 19 de novembre del 2018.

En aquesta edició la conferència anual de l’OIDP tindrà tres grans itineraris temàtics: democràcia directa, iniciativa ciutadana i ecosistemes de participació inclusiva.

El programa detallat de les sessions estarà disponible a finals del mes de setembre. Les confirmacions de ponents es podran anar veient a l’apartat de notícies i al butlletí de notícies de la conferència.

Una ciutat democràtica és una ciutat que aposta per millorar els canals de participació en les tres dimensions del sistema democràtic: representativa, directa i deliberativa.

La democràcia directa és aquella dimensió del sistema polític que permet la participació directa de la ciutadania en la presa de decisions polítiques institucionals mitjançant el vot lliure, universal i secret. Alguns exemples són el referèndum, les consultes ciutadanes vinculants, la revocació de mandats o els plebiscits.

Aquesta dimensió directa és imprescindible en un sistema democràtic. Una ciutat democràtica ha de poder disposar d'aquests canals de participació i decisió de la ciutadania. Sense aquest tipus d'expressió de la voluntat política de la ciutadania, el sistema democràtic quedaria incomplet.

En aquest itinerari es parlarà de temes com els següents: els beneficis i problemes dels canals de democràcia directa; casos reeixits i problemes d’implementació; interacció de la democràcia directa amb altres tipus de canals de participació; democràcia directa i tecnologia digital; i el problema de les competències en relació amb la democràcia directa.