Acord GOV/70/2018, de 31 de juliol, publicat al DOGC número 7677, de 2 d’agost
04/09/2018
En coherència amb el Pla director vigent, la cooperació catalana manté com a objectius estratègics la defensa i promoció dels drets humans de les dones i els drets col·lectius dels pobles. Pel que fa a la focalització de països i objectius específics, es manté la priorització de l’exercici 2017, que inclou la prevenció de violències i promoció de garanties de no repetició a Guatemala, El Salvador i Colòmbia; l’apoderament polític i econòmic de les dones i la població juvenil en construcció de pau i lluita contra violències, especialment al Marroc i Tunísia; l’apoderament de les dones i lluita contra les violències de gènere, sobretot al Senegal i Moçambic; la crisi de refugiats, centrada als països veïns a Síria, principalment al Líban, i el suport a les entitats que treballen per la seguretat a la Mediterrània; i la protecció de defensors i defensores dels drets humans arreu, amb l’èmfasi posat a l’Amèrica Llatina.
Per sectors, es promouen els àmbits amb més expertesa de la cooperació catalana: cultura de pau i seguretat humana, processos de democratització i governança, memòria històrica, salut, planificació urbana, i defensa dels drets humans individuals i col·lectius. També es consolida l’esport com a línia de treball per a la transformació.
Menció destacada mereix el compromís del Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència per alinear la política de cooperació al desenvolupament amb l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible aprovats per les Nacions Unides. En aquest sentit, el Pla anual proposa emprar l’Agenda 2030 per promoure una reflexió àmplia al si de la cooperació catalana, que plantegi canvis ambiciosos durant els propers anys. Aquest exercici de reflexió s’ha anomenat Visió 2030, i vol ser un instrument per repensar la cooperació catalana, projectar-la cap al futur i posicionar-la al món.
La coordinació interdepartamental i la creació d’una política de cooperació al desenvolupament de la Generalitat més unificada i integrada són unes altres de les prioritats destacades. En són elements vertebradors els plans de treball signats entre l’ACCD i la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament del Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència amb la resta de departaments del Govern. Alhora, la cooperació reforça altres plans i programes del Govern, molt especialment el Pla Nacional dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (PNODS) de la Generalitat de Catalunya. El pla proposa establir relacions amb la Unió Europea i diversos països europeus per conèixer la seva experiència en l’àmbit de la coherència de polítiques per al desenvolupament, així com sistemes per implementar-la.
Es reforcen també les aliances amb d’altres agències de cooperació per participar en projectes europeus i promoure la col·laboració amb les Nacions Unides, a través d’organismes com el Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD), l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient (UNRWA) i el Fons de Població de les Nacions Unides (UNFPA). L’objectiu és consolidar Catalunya com un actor rellevant que aporti experteses i coneixements.
Finalment, es continuen impulsant noves fórmules de finançament, recerca, transparència i obertura de les dades, i formació d’una ciutadania compromesa amb la defensa dels drets humans i la solidaritat.
Contingut relacionat
AQUESTA WEB UTILITZA GALETES
Les galetes són importants, influeixen en l''experiència de navegació, ens ajuden a protegir la privacitat i permeten realitzar les peticions que ens solicitin a través de la web.
Utilitzem galetes propies, aquestes són estrictament necessàries per el funcionamint bàsic de la web i, per tant, sempre estan actives. Altrament, també utilitzem galetes de tercers, aquestes són opcionals i es poden configurar des de la opció de Configurar Galetes.
Més informació en la nostra Política de Galetes.
Galetes estrictament necessàriesAquestes galetes són essencials per al funcionament del lloc web i no poden desactivar-se en els nostres sistemes. S'ajusten en resposta a les seves accions per proporcionar serveis com la personalització de les preferències de privacitat, la iniciació de sessió o l'ompliment de formularis.
Galetes de tercersAquestes galetes ens permeten rastrejar les visites i les fonts de trànsit, el que ens habilita per avaluar i millorar el rendiment del nostre lloc web.