La reunió, que va tenir lloc el 6 de setembre amb l'objectiu de donar a conèixer la realitat dels nostres ajuntaments i informar-nos de primera ma de les propostes que vol impulsar el govern central, va estar presidida per Maria Luisa Carcedo, alta comissionada per a la lluita contra la pobresa infantil del govern central i actual ministra de Sanitat; i Lluïsa Moret, presidenta de l'Àmbit de Drets Socials de l'FMC i alcaldessa de Sant Boi de Llobregat






12/09/2018

A Catalunya està augmentant la situació de pobresa infantil i de desigualtat entre menors de famílies pobres i benestants i per als governs locals és prioritari donar solució a aquesta situació d’una manera coordinada amb les diverses administracions públiques.

La comissionada ha exposat als assistents les línies mestres d'aquest òrgan, que depèn directament del president del govern, i que treballa per reformular noves polítiques públiques per minvar la pobresa infantil, des d'un punt de vista transversal, en àmbits com l'educació o la salut.

María Luisa Carcedo, actual ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social, va destacar en la seva  intervenció que la pobresa infantil té un cost equivalent al 4 per cent del PIB i constitueix un element de desigualtat social que cal combatre. "Estem davant d'un problema d'Estat que totes les administracions han d'afrontar". Va destacar, amb les xifres oficials a la ma, que "no totes les comunitats autònomes dediquen el mateix esforç" i que els municipis realitzen un esforç lloable, moltes vegades per sobre de les seves possibilitats. Va informar a la reunió dels detalls del recent acord del Consell de Ministres en virtut del qual s'incrementen en 10 milions les dotacions per a beques per a les famílies més pobres. "Hem de combatre les desigualtats escolars i en salut amb politiques transversals. Som un equip petit però no pararem", va assenyalar, reiterant la importància cabdal dels governs locals en redreçar aquesta situació. La presidenta de l'Ambit de Drets Social de l'FMC i alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, va agrair a l'actual ministra de Sanitat la seva visita a l'entitat i l'oportunitat que ha donat als municipis d'escoltar de viva veu les seves reivindicacions per enfortir les politiques publiques de lluita contra la desigualtat i la pobresa infantil. 

Els participants van poder obtenir de primera ma dades rellevants de l'evolució de les despeses gestionades per les diferents comunitats autònomes en matèria de drets socials i van tenir l'oportunitat de formular propostes per millorar la interlocució entre el govern i els municipis, a través de la FEMP i de l'FMC.

A la reunió també hi van participat, entre d'altres, la tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Badalona, Teresa González Moreno; la tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Granollers, Maria del Mar Sánchez; la tinent d'alcalde Salut González i el regidor Javier López, ambdós de l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat; el regidor de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, Luis Fuentes; i el secretari general de l'FMC, Juan Ignacio Soto Valle.