El 8 i 9 de novembre, Barcelona acollirà el 2n Congrés Català de Pobresa Energètica que enguany se centra en les causes que agreugen la problemàtica i l’estat actual de la defensa dels drets energètics, i que té l'objectiu d'augmentar la capacitat de resposta i les estratègies de les administracions públiques i la societat civil per prevenir la pobresa energètica
07/11/2018
Front comú dels ajuntaments, les entitats municipalistes, socials, ambientals i de la societat civil per assegurar els drets energètics de la ciutadania i lluitar contra la vulnerabilitat energètica. Barcelona acollirà el 8 i 9 de novembre el 2n Congrés Català de Pobresa Energètica que, aquest any, se centra en les causes que agreugen aquesta problemàtica i en la situació actual de la defensa dels drets energètics, tant en l’àmbit local com europeu. Els organitzadors són els ajuntaments de Barcelona, Sabadell i Badalona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis, la Taula del Tercer Sector Social, l’associació Ecoserveis i l’Aliança contra la Pobresa Energètica. A la taula inaugural del Congrés, per part de la Federació de Municipis de Catalunya, hi intervindrà Lluïsa Moret, presidenta de l'Àmbit de Drets Socials de l'FMC i alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, juntament amb altres autoritats coorganitzadores del congrés.
El 2n Congrés de Pobresa Energètica és un espai de debat, anàlisi i reflexió que vol aportar possibles solucions i, a la vegada, promoure una acció i treball conjunt entre les Administracions Públiques i el sector social, en especial des de l’àmbit local, amb l’objectiu d’augmentar la capacitat de resposta i les estratègies per prevenir la pobresa energètica.
L’última Enquesta de Condicions de Vida 2017 (IDESCAT) revela que un 6,3% dels catalans i catalanes (més de 400.000 persones) no poden mantenir el seu habitatge a una temperatura adequada i que un 0,9% de les llars catalanes (67.000 llars) han estat privades per causes econòmiques, i almenys en una ocasió, d’una font d’energia necessària per realitzar les activitats de la vida diària. Això demostra que -malgrat les múltiples iniciatives, com la vigència de la Llei 24/2015 que ha de garantir el dret d’accés als subministraments d’aigua, llum i gas - les causes estructurals de la pobresa energètica no s’aborden de forma efectiva i que les mesures aplicades són insuficients.
Les principals causes estructurals de la pobresa energètica són: el preu de l’energia, la qualitat de l’habitatge i la situació socioeconòmica de la persona.
Sobre el preu de l’energia, estem pagant preus superiors a la mitjana europea mentre que el poder adquisitiu a casa nostra està per sota dels altres Estats membres, això fa que el cost en subministraments bàsics tingui una càrrega més gran en la cistella bàsica de les llars catalanes. En l’àmbit domèstic, a l’Estat espanyol una família pagava de mitjana 1.566€ l’any 2008 en concepte de despeses energètiques i ara, el 2018, pel mateix consum estaria pagant 2.238 €, més d’un 40% més.
En la qualitat de l’habitatge, més del 50% del parc d’habitatges a Espanya està construït sense criteris d’eficiència energètica i gairebé el 17% presenten humitats, goteres o altres problemes derivats d’un mal aïllament. Un 5,6% de les llars espanyoles està en mal estat, estat deficient o ruïnós. (INE).
I pel que fa a la situació socioeconòmica i els ingressos de les famílies, cal tenir en compte que, actualment, 174.300 llars catalanes no tenen cap persona perceptora d’ingressos. (EPA).
Assessorament energètic personalitzat
El 2n Congrés de Pobresa Energètica se celebrarà els dies 8 i 9 de novembre a les Cotxeres de Sants. Com a novetat, en aquesta edició es disposarà d’un Punt d’Assessorament Energètic (PAE) durant els 2 dies del congrés, que estarà obert a tota la ciutadania. Les persones interessades podran anar a les Cotxeres de Sants amb les seves factures i rebre assessorament personalitzat i informació sobre els seus drets energètics.
Aquest any, més de 100 ponents treballaran al voltant de la defensa dels drets energètics. En destaquen les ponències:
‘Com hem arribat a l’actual model energètic i com afecta la pobresa energètica’ a càrrec de Javier Garcia Breva, un dels principals referents en política energètica a Espanya, amb una àmplia experiència en regulació energètica, estalvi i eficiència, energies renovables i planificació energètica
‘Creant un espai per a la història energètica’ amb Marylin Smith, directora d’EnAct (Energy Action Project), una plataforma que investiga sobre solucions que faciliten superar les barreres que impedeixen l’accés a l’energia.
‘L’Observatori Europeu de Pobresa Energètica’ amb Harriet Thomson, gestora d’aquest observatori, professora de la Universitat de Manchester i experta en pobresa energètica.
El congrés, amb un aforament per a 500 persones, és gratuït però cal inscriure-s’hi prèviament. Des d’avui mateix, les persones interessades ja poden fer-ho a través del mateix web del congrés.
La primera edició del Congrés Català de Pobresa energètica es va celebrar l’any 2016 a Sabadell i va reunir 400 persones i ponents d’àmbit nacional i internacional.
Contingut relacionat
AQUESTA WEB UTILITZA GALETES
Les galetes són importants, influeixen en l''experiència de navegació, ens ajuden a protegir la privacitat i permeten realitzar les peticions que ens solicitin a través de la web.
Utilitzem galetes propies, aquestes són estrictament necessàries per el funcionamint bàsic de la web i, per tant, sempre estan actives. Altrament, també utilitzem galetes de tercers, aquestes són opcionals i es poden configurar des de la opció de Configurar Galetes.
Més informació en la nostra Política de Galetes.
Galetes estrictament necessàriesAquestes galetes són essencials per al funcionament del lloc web i no poden desactivar-se en els nostres sistemes. S'ajusten en resposta a les seves accions per proporcionar serveis com la personalització de les preferències de privacitat, la iniciació de sessió o l'ompliment de formularis.
Galetes de tercersAquestes galetes ens permeten rastrejar les visites i les fonts de trànsit, el que ens habilita per avaluar i millorar el rendiment del nostre lloc web.