El Reial decret llei 15/2018, de 5 d’octubre, publicat al BOE número 242, de 6 d’octubre de 2018, vol assegurar que davant unes expectatives de preus finals elevats i sostinguts en el temps, els consumidors tinguin la informació i instruments per gestionar la seva demanda, i puguin optimitzar el seu consum, tot reduint la seva factura energètica

09/10/2018

Per tal de donar una resposta immediata la norma conté una sèrie de mesures urgents, agrupades en tres títols i una part final que inclou les disposicions addicionals, finals i transitòries necessàries per completar la regulació:

El títol I conté mesures de protecció dels consumidors, agrupades en dos capítols: un primer capítol dedicat als consumidors vulnerables i la lluita contra la pobresa energètica; i un segon capítol, que conté mesures tendents a augmentar la informació, protecció i racionalització dels mecanismes de contractació, augmentant la protecció del conjunt dels consumidors d'electricitat.

El títol II assumeix el contingut de la Proposició de Llei sobre autoconsum presentada per la majoria dels grups polítics del Congrés. En essència, introdueix tres principis fonamentals que regeixen aquesta activitat: i) es reconeix el dret a autoconsumir energia elèctrica sense càrrecs; ii) es reconeix el dret a l'autoconsum compartit per part d'un o diversos consumidors per aprofitar les economies d'escala; i iii) s'introdueix el principi de simplificació administrativa i tècnica, especialment per a les instal·lacions de petita potència.

En el títol III s'introdueix un seguit d'actuacions normatives encaminades a accelerar la transició a una economia descarbonitzada, de manera que s'eliminin de manera immediata les barreres normatives que impedeixen als agents prendre les decisions necessàries perquè la referida transició es dugui a terme amb la major celeritat. Les mesures s'agrupen en dos àmbits, cadascun dels quals és objecte d'un capítol dins del títol III. El primer està dedicat a la integració d'electricitat de fonts d'energia renovables, amb l'objectiu d'assegurar que es duguin a terme i es culminin les inversions necessàries per complir els objectius de penetració de renovables assumits en 2020. El capítol II del títol III està dedicat a la mobilitat sostenible, un altre dels vectors de la transició energètica, en aquest sentit, es liberalitza l'activitat de recàrrega elèctrica, eliminant la figura del gestor de càrregues prevista en la Llei del sector elèctric.

Finalment, s'adopten una sèrie de mesures relacionades amb la normativa fiscal, amb l'objectiu principal de moderar l'evolució dels preus en el mercat majorista d'electricitat.