En aquest treball es resumeixen les propostes més significatives resultants de la tasca de la recent Comissió d'Experts per a la revisió del sistema de finançament local. Les conclusions es poden agrupar en quatre grans línies d'actuació






26/10/2018

1) Redefinir el marc competencial de les entitats locals; dins d'aquest bloc destaquen les propostes de redefinir les funcions de les diputacions, que passarien a centrar-se en la gestió dels serveis públics i els tributs dels municipis més petits, i d'ampliar les competències de les entitats locals en serveis de proximitat al ciutadà.

2) Millorar l'equitat del sistema de finançament i, amb ella, l'accessibilitat dels ciutadans als serveis públics amb independència del lloc de residència. Amb aquest objectiu, la Comissió ha proposat una revisió en profunditat el sistema de transferències existent actualment, que hauria de passar a tenir un objectiu explícit d'anivellament, absent en el model actual.

3) Reforçar l'autonomia tributària i la coresponsabilitat fiscal dels governs locals. En aquest sentit, es proposa dotar els governs locals de millors instruments per modular els seu ingressos d'una manera responsable i visible per a la ciutadania. Els més importants serien l'ampliació de les bandes o forquilles entre les quals poden escollir els gravàmens dels tributs locals i la possibilitat d'establir amb caràcter potestatiu un recàrrec municipal sobre l'IRPF i un nou impost sobre les estades turístiques.

4) Racionalitzar i millorar tècnicament el marc tributari i de disciplina fiscal de les administracions locals. Entre d'altres mesures, entrarien en aquest apartat la proposta d'establir un règim nacional simplificat de tributació per a la taxes per utilització del domini públic, el desenvolupament d'un nou sistema de valoracions d'immobles, una reforma pragmàtica d'IAE i de l'IVTM, una més radical per la plusvàlua municipal i una revisió de la regla de despesa que suavitzi alguns dels seus efectes adversos sense comprometre la seva efectivitat.