En una jornada organitzada per la Federació de Municipis de Catalunya, que s’està celebrant aquest matí a Mataró, s’han reunit tècnics locals per plantejar visions estratègiques de futur sobre la seguretat viària urbana, reflexionar i debatre sobre les noves formes de mobilitat i el seu impacte en la seguretat viària, i abordar l’accidentalitat del trànsit des de la perspectiva integral de la víctima






31/10/2018

Amb aquesta objectius, la Federació de Municipis de Catalunya, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Mataró i de l’Associació de Prevenció d’Accidents de Trànsit, ha organitzat aquesta jornada adreçada a caps i comandaments de les policies locals de Catalunya, tècnics de mobilitat i regidors amb competències en matèria de seguretat viària i mobilitat. En ella, també es donarà a conèixer la iniciativa del Dia mundial de les víctimes en accident de trànsit.

Malgrat els molts esforços i bons resultats que s’han assolit durant els darrers anys en matèria de seguretat viària, els accidents de trànsit continuen sent una de les principals causes de lesivitat i mortalitat entre la població. Uns "accidents” de trànsit que en la majoria dels casos no són fortuïts sinó conseqüència d’un factor humà, i que, a més de l’afectació física, comporten també un important impacte psicològic, econòmic, material i vital per a les persones que els pateixen.

En un context de canvi dels paradigmes de la mobilitat, es fa necessari aprofundir en la reflexió sobre els nous reptes de la seguretat viària, la fenomenologia dels accidents de trànsit i l’atenció integral a les víctimes.

La presentació ha anat a càrrec de Juan Carlos Jerez Antequera, regidor delegat de Seguretat de l’Ajuntament de Mataró i membre de la Comissió permanent de Seguretat Pública de l’FMC. Seguidament, ha estat el torn d’Ole Thorson, enginyer consultor i president de l’Associació de Prevenció d’Accidents de Trànsit, que ha parlat sobre els nous reptes per a la seguretat viària: nous enfocaments de la seguretat viària en l’àmbit local, el present i el futur de les polítiques de seguretat viària, i objectius i reptes en la prevenció de l’accidentalitat viària.

A continuació, per tractar sobre l’atenció integral a les víctimes d’accidents de trànsit, comptem amb Yolanda Doménech, psicòloga i directora de l’Associació de Prevenció d’Accidents de Trànsit, que ha parlat concretmanet dels accidents de trànsit com a fet socioeconòmic i vital, de l’attenció integral a les víctimes d’accident de trànsit i del Dia mundial de les víctimes en accident de trànsit.

Per finalitzar, hi haurà un col·loqui obert per debatre els nous paradigmes de la mobilitat urbana, moderat per Adriana Malé, coordinadora tècnica de la Gerència de Mobilitat, Infraestructures i Ecologia Urbana de l’Ajuntament de Barcelona.