Aquest document és fruit d’un treball col·lectiu desenvolupat en el marc de l’Aliança Educació 360, una iniciativa educativa, social i política que pretén impulsar un canvi en el model educatiu per tal que integri els aprenentatges i l’educació que es produeixen en tots els temps i espais de la vida de les persones, connectant l’escola, les famílies i tots els recursos i actius de la comunitat






09/11/2018

L’espai idoni per desenvolupar una estratègia d’Educació 360 és l’àmbit local. En aquest sentit, els ajuntaments tenen una gran oportunitat a l’hora de desenvolupar aquest tipus d’aliança. Aquest document va dirigit a partits polítics, coalicions electorals, equips de govern, responsables de les administracions públiques i a totes aquelles persones i agents de la comunitat interessades en el desplegament d’una estratègia municipal d’Educació 360. Planteja un pla d'acció estructurat al voltant de 9 propostes i 36 mesures concretes, entre les què destaquen:

- Pacte Local per l’Educació 360.

- Claustres i equips educatius ampliats.

- Organitzar anualment la Setmana de l’Educació 360.

-  Redefinir zones i territoris educatius.

- Obrir les escoles i els instituts a la comunitat.

-  Web/APP Educació 360.

- Programa municipal d’activitats extraescolars 360.

- Oferta educativa i lúdica coordinada d’estiu.

- Temps del migdia educatiu i saludable per a tothom.

- Implantació del passaport 360.

- Programes d’Aprenentatge Servei (APS).

- Acte ciutadà de lliurament del títol de la ESO per part del municipi.

- Universalització de serveis.

- Tarifació social.

- Programa de segones oportunitats.

- Mentoria social.

El canvi que planteja l’Educació 360 és de gran envergadura. Per fer-ho possible és necessària una estratègia conjunta i una coordinació que traspassi sectors i agents. Cal anar més enllà de l’impacte aïllat de moltes organitzacions. Més enllà de com es distribueixin els rols entre els diferents agents, l’ajuntament ha d’arribar a assumir-ne un que va més enllà de la seva acció directe. Però com es fa tot això?

1- És clau que l’ajuntament exerceixi un lideratge distribuït que permeti generar grans acords de ciutat, una proposta política clara i compartida pel conjunt d’agents.

2- En segon lloc cal disposar d’uns objectius i uns indicadors compartits i clars, i poder-los avaluar quantitativament i qualitativament a fi de disposar d’una mesura de progrés.

3- En tercer lloc la comunicació és un altre dels aspectes clau per garantir l’èxit de la iniciativa. Cal disposar d’un relat comú que sigui fàcil de recordar i transmetre, que tothom es pugui fer seu.

4- Finalment, és necessària l’existència d’una funció de suport i coordinació que posi les condicions necessàries perquè els diferents agents puguin avançar en l’Educació 360. Aquesta funció la pot realitzar un equip o una persona, en funció de la mida del municipi.