Des de l'inici del Programa de garantia juvenil el 2013, la situació del mercat laboral dels joves ha millorat significativament. Ara hi ha 2,2 milions menys de joves aturats a la UE. No obstant això, aquesta millora de les perspectives no ha arribat per igual a tota la població juvenil. L'any 2017 més de la meitat dels joves que ni estudiaven ni treballaven, no tenien cap tipus d’activitat econòmica (no buscaven activament feina ni altres oportunitats)






12/11/2018

Les recomanacions del Consell de la Unió Europea per corregir aquesta situació i maximitzar les potencialitats del Programa de Garantia Juvenil se centren en adoptar mesures proactives per arribar a aquest col·lectiu exclòs del mercat laboral i de la vida acadèmica.

Això exigeix un enfocament:

-        Estratègic.

-        Flexible: per tal que pugui ser adaptat a cada realitat local.

-        Preventiu: preveient mecanismes de detecció d'infants i joves en situació de risc per evitar que es "despengin" (amb la implicació de serveis socials i educatius), i habilitant mesures de reactivació precoç.

-        Integrat: finestretes úniques, coordinació entre nivells de govern, entre serveis públics i amb les organitzacions comunitàries, etc

-        Personalitzat.

-        Participatiu: amb implicació dels mateixos interessats en el disseny de les mesures a implementar.

I també requereix l’adopció d’estratègies per atreure els joves: amb el desplegament de campanyes informatives potents (a través de canals tradicionals i de canals digitals) i l'establiment d'incentius que captin l’atenció d’aquest col·lectiu.

En conjunt, doncs, un plantejament que posa de manifest la importància de comptar amb l'àmbit local com a aliat clau en el desplegament efectiu del Programa de Garantia Juvenil, com a administració més propera als joves i als seus entorns.