Tindrà lloc el proper dijous 24 de gener a l'Ateneu Barcelonès. Les subvencions constitueixen una modalitat important de la despesa pública i, per tant, s’han de sotmetre a les directrius de la política pressupostària. Cal, en aquest sentit, la necessitat d’elaborar un pla estratègic de subvencions. Estem, sens dubte, davant d’una tècnica de foment de determinats comportaments considerats d’interès general o públic






22/01/2019

Les administracions públiques donen resposta, en bona mesura, a les demandes socials i econòmiques de les persones i entitats públiques o privades a través de les subvencions. Les subvencions constitueixen una modalitat important de la despesa pública i, per tant, s’han de sotmetre a les directrius de la política pressupostària.

A data d’avui, la Llei reguladora de les subvencions és la 38/2003, de 17 de novembre (Llei general de subvencions) i va representar un pas més en el procés de perfeccionament, racionalització i transparència del nostre sistema econòmic. En aquesta línia destaca, també, la necessitat d’elaborar un pla estratègic de subvencions. Estem, sens dubte, davant d’una tècnica de foment de determinats comportaments considerats d’interès general o públic.

La llei general de subvencions s’ha de considerar com un instrument legislatiu regulador d’una tècnica general d’intervenció administrativa, restant fora del seu àmbit objectiu d’aplicació les prestacions del sistema de la Seguretat Social i d’altres anàlogues.

La vigència d’aquella llei data de 15 anys, temps suficient per fer balanç de la seva aplicació i dels problemes que, com és lògic, no han deixat d’aparèixer. És suficient esmentar els relacionats amb la concessió de les subvencions -ja sigui en les modalitats de concurrència competitiva o directa- així com les possibles extralimitacions de les comunitats autònomes en la regulació d’aquesta matèria.

Debatre sobre tota aquesta problemàtica és l’objecte d’aquesta jornada.

Eduard Rivas Mateo, vicepresident primer de l’Àmbit de Bon Govern i Innovació Democràtica de la Federació de Municipis de Catalunya i alcalde d’Esparreguera; i Àngel García Fontanet, ex-magistrat i president de la Fundació Carles Pi i Sunyer, d’Estudis Autonòmics i Locals, presentaran la jornada.

Per parlar del règim jurídic de les subvencions, comptarem amb Xavier Urios i Aparisi, director general d’Assumptes Contenciosos de la Generalitat de Catalunya; i per tractar de la jurisprudència de les subvencions, tindrem Francisco José Sospedra Navas, magistrat de la Sala del Contenciós-administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.