Aquest matí la Federació de Municipis de Catalunya està celebrant la sessió corresponent al mes de novembre del Seminari Tècnic Local. Davant 180 assistents, s'analitzen els projectes urbans, començant per la metodologia BIM per a la gestió de les obres urbanes, i seguint amb la gestió d’un projecte complex, com és la unió del tramvia per la Diagonal de Barcelona, i l’estat actual de la tecnologia LED






16/11/2018

A la sessió d'avui, per parlar de la metodologia transversal per a la gestió de les obres urbanes, hem comptat amb Ernest Santolaria, director tècnic de BIMSA, quer ha basat la seva intervenció en les obres complexes en un entorn urbà: quins són els factors de complexitat; i les garanties de termini i l'ajust pressupostari.

Per explicar la gestió d’un projecte complex: com és la connexió del tramvia per la Diagonal, hem tingut Oriol Altisench i Barbeito, director d’Actuacions Estratègiques de Mobilitat de BIMSA. La seva intervenció s'ha dedicat a fer un recorregut històric des de l'any 1971, explicant els problemes de congestió i salut, i informant de quines són les alternatives (tramvia per la Diagonal, tramvia per Diagonal amb soterrament parcial de Francesc Macià a Bruc, tramvia per l'Eixample i autobús per la Diagonal).

Finalment, Lluís Ferrero i Andreu, enginyer, president de Tecnicat (Associació de Tècnics de l’Administració de Catalunya), tracta l'ús de llums LED en instal·lacions interiors i exteriors. Per aquest motiu, ha dividit la seva ponència en un passeig per la llum del segle XXI, quina ha estat la seva evolució, què és el led, i ha enumerat alguns criteris per als projectes d'enllumenat d'interior i d'exterior.

Recordem que el Seminari Tècnic Local de la Federació de Municipis de Catalunya, que enguany ha arribat a la seva 20ena edició, va començar el mes d'abril amb una sessió dedicada a l’urbanisme, centrant-se en els criteris en base dels quals es desenvolupen actualment els diferents instruments, en la problemàtica de la divisió poligonal i de l’assignació de càrregues externes en el planejament, amb una tercera conferència sobre l’urbanisme de les àrees d’activitat econòmica, un tema recurrent i sobre el que quedamolt per fer. La segona sessió, del mes de maig, es va centrar en les eines per a gestió dels serveis urbans, concretament en la nova Llei de contractes del sector públic, les tramitacions mitjançant declaracions responsables i comunicacions prèvies i la problemàtica de la reassumpció per les entitats locals de la gestió dels servies locals. Pel que fa a la visita, al mes de juny, va girar també entorn a la gestió de l’aigua amb una visita al passat, de la mà del Museu Agbar de les Aigües, i al present, amb un recorregut a la planta de tractament de Sant Joan Despí que tracta les aigües del Llobregat per a la seva potabilització. Al mes de juliol va ser el torn del medi ambient, amb la nova legislació de les avaluacions ambientals, la problemàtica dels sòls contaminats i la contaminació atmosfèrica. Al setembre, després del parèntesi estival, vàrem tenir una sessió dedicada a les polítiques del sòl, l’edificació i l’habitatge, que va abordar el paper de l’INCASÒL en la planificació territorial i la dinamització econòmica del territori; les noves polítiques d’habitatge de l’àrea metropolitana de Barcelona; i les estratègies municipals integrals amb criteris NZEM. La sessió dedicada a la gestió urbanística es va desenvolupar al mes d’octubre, i va analitzar la valoració del sòl en les reparcel·lacions, les urbanitzacions aïllades i les experiències urbanes de planificació i gestió en Santa Coloma.

I finalment, a la sessió del desembre, arribarà el torn de la planificació territorial, amb una acurada anàlisi des del punt de vista professional de la nova Llei del territori, les agressions al paisatge i les fórmules per a la restauració del paisatge, i es conclourà el seminari amb una conferència sobre els plans de protecció del medi natural.