El congrés, que es desenvolupa els dies 21 i 22 de novembre a la Farga de l’Hospitalet, és un espai de debat i reflexió que aprofundeix en la relació entre els governs locals i les entitats socials. Enguany està dedicat al tema ‘Desigualtats socials, solucions locals’. L’FMC hi participa amb un estand a la mostra d’entitats






21/11/2018

Ahir va tenir lloc la inauguració del 6è Congrés del Tercer Sector Social de Catalunya al Museu del Disseny de Barcelona, i que va anar a càrrec del president de la Generalitat, Quim Torra; el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín; i la vicepresidenta de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de la Garriga, Meritxell Budó. El president de la Generalitat, en la seva intervenció,  va posar en relleu que "al nostre país no s’entendria la prestació de serveis socials sense aquesta aliança estratègica, que ens permet donar el millor servei fins i tot en situacions difícils”, i va destacar que l’acció conjunta del Govern, les administracions locals i les entitats del sector s’ha pogut "veure i constatar en els moments més durs de la darrera crisi econòmica”.

Per la seva banda, la presidenta de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, Francina Alsina, va reivindicar que els governs locals i les entitats socials són dos dels actors amb més capacitat d’oferir solucions innovadores a les necessitats socials.

El VI Congrés compta amb una conferència inaugural, 2 grans col·loquis, 6 debats. També s'hi presenten 54 experiències innovadores del Tercer Sector Social. Com a novetat, el VI Congrés acollirà un espai tecnològic on s'hi presenten les apps socials adreçades al Tercer Sector i diferents experiències d'innovació tecnològica per a les entitats socials.

En un altre ordre de coses, el Baròmetre de la Taula del Tercer Sector d’enguany, que analitza la relació entre les administracions i les entitats socials, i que es va presentar hores abans de l’inici del 6è Congrés del Tercer Sector,, va concloure, entre d’altres, que de totes les administracions locals, els ajuntaments són els ens que més contribueixen en el finançament de les entitats socials. Si fem una aproximació veiem que de cada 100 euros que les entitats reben d'una administració local, 85 són d'ajuntaments, 11 de les diputacions i quatre dels consells comarcals. L’informe també va revelar que gairebé el 50% de les vegades que hi ha una relació econòmica entre l’administració local i les entitats socials es genera ocupació. A més, en el 28% dels casos són oportunitats laborals per a persones amb especials dificultats d’inserció laboral com ara persones amb discapacitat o amb problemes de salut mental.

En paral·lel al debats i als col·loquis, el recinte de la Farga de l'Hospitalet també acull la Mostra amb 40 expositors d'entitats socials federades a la Taula del Tercer Sector Social, però també d'altres entitats, institucions i administracions locals, on la Federació de Municipis de Catalunya hi participa amb un estand. Es tracta d'un espai on les entitats poden fer difusió de les seves activitats i projectes per donar-los a conèixer i també és un lloc de trobada i intercanvi d'experiències.