Així ho ha afirmat a la Junta de Govern de la FEMP, que s’ha reunit aquest matí a la seu de la Federació de Municipis de Catalunya. Per al president de la FEMP, Abel Caballero, la reforma significa iniciar un nou camí en el municipalisme espanyol. L'objectiu és tornar als governs locals capacitats i competències perquè puguin donar resposta a les necessitats ciutadanes i oferir serveis públics de qualitat. Prèviament a la reunió, la Junta de Govern s'ha desplaçat a les Rambles de Barcelona per retre homenatge a les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils






27/11/2018

El president de la FEMP, Abel Caballero, ha qualificat de reforçament del municipalisme l'anunci formulat aquest matí per la ministra Meritxell Batet davant dels membres de la Junta de Govern de la FEMP, reunits a la seu de la Federació de Municipis de Catalunya aquest matí, en relació amb la reforma de la Llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local (LRSAL), una reforma que "significa iniciar un nou camí en el municipalisme espanyol". Caballero ha manifestat, a més, l'interès dels municipis per estar presents a la reforma de la Constitució "quan toqui" aquesta reforma, perquè és un element base en la política d'Espanya.

Objectiu: tornar "capacitat i empoderament" als governs locals

La ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, que ha assistit a la reunió per compartir amb els membres de la Junta de Govern l'estat en què es troba la modificació de l’LRSAL, que el govern està impulsant, ha subratllat. Segons ha assenyalat, aquesta norma ha marcat els darrers anys dels governs locals amb una excepcionalitat deguda en part de la crisi, que ha suposat un "excessiu buidament de competències dels consistoris, que no estava justificat".

Per a la ministra, els ajuntaments han demostrat que són "una Administració madura i amb plena capacitat per dur a terme projectes polítics que demanen els ciutadans". "Retornar capacitats als ajuntaments -ha assegurat- no compromet la recuperació econòmica, sinó que fa sostenibles als governs locals".

La reforma de l’LRSAL resulta urgent per Batet perquè "és necessari que abans de les eleccions de maig els governs locals puguin veure restablertes les seves competències en els àmbits socials, la gestió directa dels serveis locals o l'atenció de les necessitats específiques de contractació”. També està previst reforçar l'autoritat del Ple i incorporar el vot telemàtic.

La modificació d'aquesta norma empresa per l'Executiu, busca dotar els ajuntaments de "més capacitat i més empoderament" per poder oferir millors serveis als ciutadans i donar resposta a les seves necessitats ".

Segons ha subratllat la ministra, en l'actualitat també s'avança per incorporar millores en l'aplicació de la regla de despesa i sostre de despesa (qüestió aquesta sobre la qual el proper 5 de desembre se celebrarà una reunió de treball), oferir més flexibilitat a la inversió del superàvit i avançar en la solució a la qüestió de les plusvàlues.

Finançament de les competències

En el marc de la Junta de Govern, celebrada a la seu de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), que presideix l'alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor, també s’ha parlat de finançament de competències al fil de la reforma de l’LRSAL. Els vicepresidents de la FEMP, Cuca Gamarra, alcaldessa de Logronyo, i Aníbal Vázquez, alcalde de Mieres, han incidit que qualsevol modificació de les competències ha de venir acompanyada de finançament, una qüestió amb la qual la ministra Batet s'ha mostrat plenament d'acord, afegint que, si no, "seria com fer-nos trampes al solitari".

Ofrena floral

La celebració de la Junta de Govern ha vingut precedida per un acte d'homenatge a les víctimes dels atemptats d'agost de l'any passat a Barcelona i Cambrils. L'homenatge va consistir en una ofrena floral al Mosaic de Miró, a les Rambles, en què han participat els membres de la Junta de Govern.

Aquesta vegada ha estat la primera en la què una ministra del govern de l’Estat ha visitat la seu de la Federació de Municipis de Catalunya.