La ministra també va traslladar el seu compromís amb la reforma de l’LRSAL, afirmant que el Ministeri de Política Territorial i Funció Pública vol abordar les necessitats més urgents dels governs locals. Així ho va afirmar en la reunió de la Junta de Govern de la FEMP, que va celebrar-se ahir a la seu de la Federació de Municipis de Catalunya






28/11/2018

La ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, va traslladar aquest dimarts a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) el compromís del Govern amb la reforma de la Llei de racionalització i sostenibillitat de l'administració local per poder superar la "situació d'excepcionalitat" en l'àmbit local, de manera que els municipis i diputacions recuperin les seves capacitats d'actuació.

La ministra va explicar els objectius del govern de l’Estat davant la Junta de Govern de la FEMP, encapçalada pel seu president i alcalde de Vigo, Abel Caballero, i que s'ha reunit a Barcelona per invitació del president de la Federació de Municipis de Catalunya i alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor.

Segons ha explicat, el Ministeri de Política Territorial i Funció Pública treballa en una reforma que atengui assumptes de "urgent necessitat", per enfortir les capacitats dels governs locals en l'impuls de l'activitat econòmica i la resposta a les necessitats de suport dels ciutadans que es troben en situacions difícils.

En concret, Batet va explicar els tres grans objectius que abordarà la reforma:

1.- El restabliment de la clàusula general de competència municipal i l’extensió de les previsions de competències que preveu la Llei de bases de règim local als àmbits propis de l'actuació municipal, especialment els socials

2.- La superació dels obstacles per a la gestió directa dels serveis locals, perquè els municipis puguin prestar serveis als seus ciutadans i ciutadanes sense més límits que els generals de les administracions públiques

3.- L'atenció a les necessitats específiques de contractació dels petits municipis, amb dificultats per aplicar les normes generals de contractació

A més, la reforma inclourà altres modificacions, igualment urgents, fruit de la demanda municipal, com la possibilitat del vot telemàtic dels regidors en casos de malaltia o paternitat o l'adequada contemplació de raons que permetin imposar límits locals a determinades activitats econòmiques.

Al marge d'això, la ministra també va traslladar a la Junta de Govern de la FEMP que en els pròxims dies començaran els treballs del grup creat en el si del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) per estudiar alternatives a l'actual configuració de la regla i sostre de despesa.

Però mentre que s'aborden aquestes reformes urgents, el Ministeri vol impulsar també un treball més reflexiu per buscar un consens ampli i fonamental en altres elements clau del règim local que cal adequar a la realitat actual i en què espera comptar amb el suport de la FEMP.

Agraïment als alcaldes de Catalunya

La ministra va aprofitar la seva intervenció davant la FEMP i l’FMC per agrair l'actuació dels alcaldes i alcaldesses de Catalunya que han treballat per mantenir la cohesió des del respecte del pluralisme i mostrant la capacitat integradora del marc constitucional.

La seva posició, els ha dit, és difícil, però són fonamentals per "recuperar les relacions institucionals, la lleialtat i la confiança política". La ministra va insistir que, en aquesta tasca, tenen també el compromís ple del Govern i s'ha mostrat convençuda que també tenen el suport de la resta d'alcaldes i governs locals d'Espanya.

Així mateix, Batet va defensar que la reunió d'aquest dimarts a Barcelona mostra que els problemes i necessitats són els mateixos per a tots els ciutadans i la necessitat de donar resposta aquestes demandes també és la mateixa per a tots els ajuntaments i governs locals.