El passat dilluns 26 de novembre, a la seu de la Federació de Municipis de Catalunya, es va celebrar una reunió per tractar la problemàtica que planteja als ajuntaments l’acollida dels menors estrangers no acompanyats (MENAS) i debatre com es troba la interlocució entre els municipis afectats i la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència de la Generalitat (DGAIA)
28/11/2018
A la reunió, la presidenta de l’Àmbit de Drets Socials de la Federació de Municipis de Catalunya i alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret, va informar de la petició de l’FMC fa dos mesos d’una reunió urgent amb la DGAIA per tal d’exposar demandes concretes dels municipis afectats així com traslladar el seu malestar per la manca d’informació prèvia a l’arribada dels menors, sense coordinació entre la Generalitat i els municipis; afegint que, tot i que encara que en algun dels ajuntaments d’acollida sí que hi ha hagut reunions amb la Generalitat, no s’ha establert un posicionament comú per a tots els ajuntaments.
Des del Departament ens han confirmat que mantindran una reunió amb Lluïsa Moret. En aquest sentit, la reunió del passat dilluns servia per fer una posada en comú de les realitats de cada municipi respecte de l’arribada de MENAS i consensuar un posicionament comú per tal de traslladar-lo al Departament en aquesta propera reunió. Així, es van anar recollint les inquietuds dels diferents municipis assistents, com el cas de la manca d’informació prèvia a l’arribada dels menors. Els ajuntaments afectats coincideixen que es van assabentar o bé per altres entitats, o bé per la policia local quan hi va començar a haver conflictes al municipi (de convivència, robatoris, problemes de seguretat, consum de drogues...). També es va constatar que no hi havia planificació per part de la DGAIA sobre com procedir al respecte. Es va evidenciar la preocupació de tots els assistents quan aquests joves assoleixin la majoria d’edat: no existeix cap projecte ni cap pla de treball per a la seva integració, així com també pel trasllat d’alguns grups de menors d’un municipi a un altre en un període de temps molt curt, sense poder-se arrelar al territori ni fer una tasca de seguiment per part dels serveis socials dels municipis.
En general hi ha molta coordinació entre les policies locals, els mossos, els centres i l’ajuntament, tot i que es constata que els mossos d’esquadra estan sobrepassats per la situació actual per manca de recursos. A més, a banda dels menors que són allotjats en centres, se sap que en alguns municipis hi ha joves que viuen en cases ocupades. També afirmen que hi ha problemes d’integració dels menors en les escoles si no es disposa d’aula d’acollida al municipi. I manifesten el seu malestar perquè des de la DGAIA no s’informa de les necessitats educatives concretes que tenen els menors.
A la reunió també es va informar de les dades facilitades pel Departament en les reunions tècniques en què l’FMC hi participa i es va lliurar als assistents el document de la DGAIA "Els adolescents estrangers migrats sense referents familiars acollits a Catalunya” de novembre de 2018.
En resum els acords adoptats en la reunió van ser demanar una interlocució estable amb les entitats municipalistes per definir el model de país quant a l’acollida de menors no acompanyats; definir uns protocols de relació i coordinació estables per donar resposta a aquesta realitat; pactar un nombre màxim d’acollida en funció de la capacitat d’acollida que té cada municipi; definir què es fa amb aquests menors quan arriben a la majoria d’edat; valorar com impacta aquesta situació en el sistema global d’atenció als menors; demanar el mapa actual de distribució dels MENAS al territori; sol·licitar a la DGAIA que informi l’FMC sobre totes aquestes qüestions, i finalment clarificar quins són els recursos econòmics que ha fet arribar el govern de l’Estat a Catalunya per a l’acollida dels MENAS.
Contingut relacionat
AQUESTA WEB UTILITZA GALETES
Les galetes són importants, influeixen en l''experiència de navegació, ens ajuden a protegir la privacitat i permeten realitzar les peticions que ens solicitin a través de la web.
Utilitzem galetes propies, aquestes són estrictament necessàries per el funcionamint bàsic de la web i, per tant, sempre estan actives. Altrament, també utilitzem galetes de tercers, aquestes són opcionals i es poden configurar des de la opció de Configurar Galetes.
Més informació en la nostra Política de Galetes.
Galetes estrictament necessàriesAquestes galetes són essencials per al funcionament del lloc web i no poden desactivar-se en els nostres sistemes. S'ajusten en resposta a les seves accions per proporcionar serveis com la personalització de les preferències de privacitat, la iniciació de sessió o l'ompliment de formularis.
Galetes de tercersAquestes galetes ens permeten rastrejar les visites i les fonts de trànsit, el que ens habilita per avaluar i millorar el rendiment del nostre lloc web.