L'evolució de la crisi sanitària i la durada previsible del procés de desescalada continuen requerint que les mesures restrictives romanents en el territori espanyol s'acompanyin d'altres proporcionals a les fronteres interiors. Al seu torn, a mesura que es pugui avançar en el procés de desescalada, els riscos de contagi derivats dels moviments permesos seran majors. A més, tenint en compte que, durant el procés de desescalada, s'aplica als residents a Espanya la restricció de moviments interprovincials, al mateix temps que es relaxen les mesures dins d'aquests àmbits geogràfics, es considera convenient limitar també l'accés a tals demarcacions des d'altres Estats membres per vies aèria i marítima (Ordre INT/401/2020, d'11 de maig, publicada al BOE número 133, de 12 de maig de 2020)

12/05/2020

Mesures de restabliment temporal de controls en fronteres interiors aèries i marítimes:

Es restableixen temporalment els controls a les fronteres interiors aèries i marítimes des de les 00.00 hores del dia 15 de maig de 2020 fins a les 00.00 hores del 24 de maig de 2020. Només es permetrà l'entrada en el territori nacional per via aèria i per via marítima a les següents persones:

a) Ciutadans espanyols.

b) Residents a Espanya, havent d'acreditar la seva residència habitual.

c) Treballadors transfronterers.

d) Professionals sanitaris o de la cura de majors que es dirigeixin a exercir la seva activitat laboral.

e) Aquelles que acreditin documentalment causes de força major o situació de necessitat.

Queda exceptuat d'aquestes restriccions el personal estranger acreditat com a membre de les missions diplomàtiques, oficines consulars i organismes internacionals situats a Espanya, sempre que es tracti de desplaçaments vinculats a l'acompliment de les seves funcions oficials.

Amb la finalitat d'assegurar la continuïtat de l'activitat econòmica i de preservar la cadena de proveïment, aquestes mesures no són aplicables al transport de mercaderies, incloent els tripulants dels vaixells, a fi d'assegurar la prestació dels serveis de transport marítim i l'activitat pesquera, i el personal aeronàutic necessari per a dur a terme les activitats de transport aeri comercial. Serà condició indispensable que aquestes persones tinguin assegurada la immediata continuació del viatge. Tampoc seran aplicables les mesures a dalt exposades als qui per via aèria o marítima arribin al territori espanyol per qualsevol altre motiu exclusivament laboral, a més dels assenyalats, sempre que s'acrediti documentalment.

Per evitar recórrer al procediment administratiu de denegació d'entrada, es col·laborarà amb els operadors de transport de viatgers i amb les autoritats dels altres estats membres i Estats Associats Schengen a fi d'impedir el viatge.

Aquesta ordre entrarà en vigor el 12 de maig de 2020 i produirà efectes a les 00.00 hores del 15 de maig de 2020 a les fronteres interiors aèries i marítimes. Tindrà vigència fins a les 00.00 hores del 24 de maig de 2020,sense perjudici de les pròrrogues que poguessin acordar-se.